Пепеляшка не знае и дума английски. Но че точно днес

...
Пепеляшка не знае и дума английски. Но че точно днес
Коментари Харесай

Пепеляшка от Рогош

Пепеляшка не знае и дума британски. Но че тъкмо през днешния ден е облякла блуза с надпис " She dares ", " Тя се осмелява " е удивителна случайност. Защото тъкмо за това става дума в нейната история: за смелостта да промениш живота си. Пепеляшка се споделя в действителност Антоанета Колева, само че от дълго време всички се обръщат към нея единствено с името на приказната героиня, трансформирала се от богато момиче в слугиня, която обаче най-после омайва всички на бала и печели сърцето на красивия принц.

За Пепеляшка от Рогош, Пловдивско, приказката стартира от средата. Родена в ромската махала на селото като само момиче в семейство с още две деца, тя пораства докъм 13-тата си годишна по ония правила, които следва да я отведат в добре познатото русло - обществени помощи, тясна етническа среда без никаква вероятност, недай Боже - работа на автомагистралата. Сама признава, че не е била " стока ". Бягала от учебно заведение. И постоянно яла плесници.

Метаморфозата

Родното ѝ село е ситуирано в една от най-плодородните зони на България, насреща е Трилистник, а в нивите в близост преди 20 години се заражда стопанство. Негов " татко " е Красимир Кумчев, прочут поземлен експерт, управлявал преди измененията голям ябълков масив, откъдето са снабдявали с ябълки цяла Москва. Днес стопанството му се разгръща на 70 хектара - най-вече овощни градини. Бизнесът е фамилен, работата е доста, а всичките му служащи, двайсетина съществени и над 100 по време на беритбата, са от ромските махали на Рогош и Трилистник.

Ромите от тази околност работят и другаде - в региона има и други стопанства, има и индустриална зона. Но единствено тук Пепеляшка се усеща на мястото си. Когато била на 13, след следващата порция плесници, избягала от учебно заведение и се включила към група дами от Рогош, наети да работят в стопанството. Първият ѝ ден на полето завършил с драма: поръчали ѝ да окопае пипера, само че тя небрежно унищожила целия посев. Решила, че несъмнено повече няма да я пуснат тук, само че не се отказала - била упорита, идвала отново и отново. И най-после я взели.

Момичето някак се отличавало от останалите, а и било задоволително младо, с цел да има късмет за цялостна смяна. Именно тук стартира историята на нейната трансформация, която се случва първо в душата ѝ, а след това и в живота. Бавно и деликатно, с доста диалози и положително отношение Красимир Кумчев и брачната половинка му съумяват да я накарат да се замисли по какъв начин да направи по този начин, че да избяга от предначертания ѝ път. И ето - през днешния ден Пепеляшка е човек, на който може да се разчита, когато би трябвало да се извърши незабавна поръчка. Стопанството зарежда всички огромни търговски вериги, а от време на време поръчките идват в самия завършек на работния ден. И тогава е нужна цялостна готовност. Но Пепеляшка постоянно се оправя - освен тъй като е доста бърза и сръчна, само че и тъй като останалите я почитат.

" Всичките му другари са българчета "

Днес Пепеляшка е на 29, продължава да живее в ромската махала, само че къщата ѝ се отличава от останалите. А най-ярката илюстрация на нейната трансформация е 10-годишният ѝ наследник Наско. " Той би трябвало да учи. Това са фантазиите ми, свързани с него. Това го карам по през целия ден. И да не мързелува. Наско е в трети клас, от първи клас учи британски, а в случай че нещо не схваща от уроците в учебно заведение, го изпращам на частна учителка. Всичките му другари са българчета и въобще не желае да приказва цигански. Даже се сърди на братовчедка си, с която са в един клас и която му приказва на цигански. Тренира баскетбол, а неотдавна си имаме и първа обич ", споделя Пепеляшка с усмивка и прибавя: " Понеже момиченцето е българче, незабавно му споделих: Внимавай, ние сме роми ".

Пепеляшка и до през днешния ден се бои от рамките на клишето, от които самата тя е съумяла да излезе. И по тази причина прави всичко допустимо, с цел да избута на открито и сина си. Не се срами, че е циганка, не желае и Наско да се срами. Защото има вяра, че човек се отличава по това дали е трудолюбив и почтен, а не какъв е по генезис. " Мързеливи хора има и измежду нас, и измежду българите ", споделя младата жена и изяснява, че най-важно за нея е точно Наско да не мързелува.

Социалният опит, който Красимир Кумчев реализира с ромските си служащи, не се изчерпва единствено с Пепеляшка и Наско. Синът на механизатора към този момент приключва приблизително профилирано обучение със стипендия за триумф. И всяка почивка е с татко си на трактора. Работата му е сигурна, приходите са положителни.

Наред с фамозните ябълки и череши, Наско и синът на механизатора са плодовете на тази китна градина. " Исках да им покажа, че с труд могат да реализират доста в живота си ", споделя агробизнесменът Красимир Кумчев, трансформирал се в житейски преподавател за тези хора. С положителното си отношение към тях, с доверието, с помощта и съдействието на цялото му семейство. " Мен напълно не са ме възпитавали по този начин, както аз дисциплинирам Наско. И това го научих тук ", споделя Пепеляшка.

" Знам къде ми е мястото "

Преди няколко дни синът ѝ получил тройка по математика. Подписал майка си в бележника и го скрил. Но тя го намерила и доста му се скарала. Кумчев се смее: " Всички деца са го правили. Важното е, че осъзнава грешката си и се срами от нея. До осми клас би трябвало да е измежду отличниците, самичък вътре в себе си да построи визия, че би трябвало да е от положителните. Именно това ще го накара да се стреми и отсега нататък към положителни резултати ".

Антоанета Колева (Пепеляшка) и Красимир Кумчев
Кумчев, който ръководи стопанството дружно със своята брачна половинка и двамата им сина, решил неотдавна да наеме агроном. Избрал го всред випускниците на Аграрния университет в Пловдив. Каквато заплата изискал, такава му дали. Десет дни идвал на работа, на 11-ия не се появил. Когато го потърсили по телефона, той им споделил, че се отхвърля, тъй като слънцето не му понасяло.

" На мен слънцето ми понася ", смее се Пепеляшка. " Аз знам къде ми е мястото ". Пепеляшка не мечтае за бал. Мечтае единствено синът ѝ да има хубаво бъдеще. И по тази причина го натиска да учи, да не мързелува и да бъде добър. Той е принцът в нейния житейски бал. И тя се осмелява да бленува тази фантазия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР