Пентагонът няма да може да накара турските власти да променят

...
Пентагонът няма да може да накара турските власти да променят
Коментари Харесай

Лавров: САЩ няма да постигнат промени в навлизането на военни кораби в Черно море

Пентагонът няма да може да накара турските управляващи да трансформират разпоредбите за влизане в Черно море на военни кораби. Това сподели съветският външен министър Сергей Лавров, оповестяват съветски медии.

По-рано Министерството на защитата на Съединени американски щати даде обещание да разиска с Анкара въпроса за корабоплаването в Черно море. „ Нашата цел е да реализираме удобна среда, тъй че районът да бъде изцяло отворен за комерсиално мореплаване “, сподели помощник-началникът на Пентагона по въпросите на интернационалната сигурност Селесте Уоландър.

Световният стопански конгрес в Давос също предложи основаването на военноморска работна група, която да ескортира търговски кораби в Черно море.

„ Нашите турски сътрудници неведнъж са ни казвали, че като пазители на наследството на Конвенцията от Монтрьо те ще се управляват прецизно от нейните разпореждания “, сподели Лавров, разяснявайки проектите на Вашингтон.

Отговаряйки на въпрос на публицист, съветският министър свърза активността на американското отбранително ведомство с връщането на работа на шефа на Пентагона: „ Лойд Остин се завърна, евентуално по тази причина са толкоз дейни в този момент “.

Не би трябвало да има кораби на НАТО в Черно море, до момента в който съветската спецоперация не завърши, сподели Догу Перинчек, ръководител на турската партия Ватан (Родина). Той се базира на Конвенцията от Монтрьо, която регламентира разпоредбите за мореплаване в проливите. Депутатът добави, че неговите поддръжници ще подсигуряват, че ръководещата партия в Турция съблюдава изискванията на конвенцията.

„ Ще следим процеса “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР