Пентагонът и Европейският съюз вече обмислят как да финансират интернет

...
Пентагонът и Европейският съюз вече обмислят как да финансират интернет
Коментари Харесай

САЩ и ЕС се готвят да финансират интернета на Мъск в Украйна

Пентагонът и Европейският съюз към този момент обмислят по какъв начин да финансират интернет услугата Starlink в Украйна. Това се случва дни, откакто създателят на услугата Илон Мъск първо заплаши, че ще я спре, тъй като не може да я финансира, а след това даде обратно и разгласи, че ще продължи с " положителните каузи " и ще заплаща за украинския интернет.

За готовността на Съединени американски щати и Европа да финансират услугата в този момент оповестява Politico, цитирайки свои източници. Тя е предизвикана от обстоятелството, че точно интернетът на Мъск подсигурява на украинците достъпа до жизненоважни услуги. В момента те се дават безплатно от шефа на SpaceX. За проектите на Европа, които са на ранен стадий, разкри пред Politico литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Въпреки че Мъск се отхвърли да спре услугата в Украйна, изявлението му породи опасения за сигурността на продължаващия достъп на Украйна до основната телекомуникационна система, която изигра жизненоважна роля в украинските контраофанзиви против съветските войски в окупираните територии, както и за поддържането на връзка сред цивилното население.

Ландсбергис предлага достъпът до интернет на Украйна да не се оставя в ръцете на един-единствен „ свръхмогъщ “ човек, който би могъл да се разсъни един ден и да каже: „ Това към този момент не ми се желае да го върша и това е “. И на идващия ден украинците може да се окажат без интернет.

Реших, че евентуално е доста по-добре да имаме това като договорно съглашение сред, да кажем, коалиция от страни, които могат да закупят услугата от господин Мъск и да я дават на украинците “, добави министърът.

Темата е включена в полемиката на срещата на 27-те външни министри на Европейски Съюз в понеделник. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел повдигна тематиката, „ и някои страни също се причислиха “, сподели министърът, без да прецизира кои страни.

Междувременно други източници от администрацията на Съединени американски щати показват пред Politico, че най-вероятният източник на финансиране ще бъде Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна на Министерството на защитата на Съединени американски щати, предопределена да поддържа страната, до момента в който се бори с Русия.

По думите на Мъск SpaceX харчи близо 20 млн. $ на месец за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила към 80 млн. $, с цел да задейства и поддържа Starlink там.

Starlink оказа помощ на цивилните и военните на Украйна да останат онлайн по време на войната, като предходната седмица вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров сподели, че услугите на Starlink са помогнали за възобновяване на енергийната и информационната инфраструктура в сериозни зони.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР