Пентагонът блокира споделянето към Международния наказателен съд на доказателства за

...
Пентагонът блокира споделянето към Международния наказателен съд на доказателства за
Коментари Харесай

Пентагонът блокира предоставянето от САЩ на доказателства за руски престъпления в Украйна

Пентагонът блокира шерването към Международния углавен съд на доказателства за съветски зверства в Украйна от страна на администрацията на президента Джо Байдън поради риска това да сътвори казус, при който институцията да съди американци.

Това за " Ню Йорк таймс " сегашни и някогашни длъжностни лица, осведомени с тематиката. Според източници на изданието става дума за доказателства, свързани с следствието, стартирано от МНС преди година, след началото на войната в Украйна. Пентагонът не приема причините макар комплицираните връзки сред Съединени американски щати и МНС, по който Вашингтон не е страна (такава не е и Русия; ).

Президентът Джо Байдън още не е взел решение, а на последната среща министърът на защитата Лойд Остин твърдо възразил.

Проблемът на Съединени американски щати със съда

Създаденият през 1998 година МНС цели да проверява военни закононарушения, геноцид и закононарушения на човечеството. Редица демокрации се причислиха към юрисдикцията му, изключително в Европа, само че Съединени американски щати упорито се притесняват от опцията американци да бъдат изправени пред съда.

След първичния автограф Съединени американски щати се изтеглиха (по времето на Джордж Буш - младши), а до 2002 година към този момент имаше два закона, ограничаващи поддръжката на Вашингтон за съда.

Макар следващи администрации да одобриха, че МНС въпреки всичко се употребява с интернационален престиж, напрежението набъбна по времето на президента Доналд Тръмп, който наложи наказания на негови чиновници поради опит за следствие на мъчения на арестувани на тероризъм в хода на войната в Афганистан. Държавният му секретар Майк Помпео назова съда " подкупен ".

Администрацията на Джо Байдън и Конгресът въпреки всичко реализираха договореност за смяна в разпоредбите.

Военните не одобряват

През декември Конгресът промени правната рамка, с цел да усили опциите руснаци да бъдат подвеждани под отговорност за закононарушения в Украйна. Приет бе законопроект, който уголемява юрисдикцията към чужденци за закононарушения, осъществени в чужбина, дружно със основаване на изключение от правилото, че Съединени американски щати нямат право да финансират и подкрепят съда. Изключението планува опция при следствие на непознати жители в случаи, " свързани със обстановката в Украйна ".

Пентагонът обаче упорства макар правните промени, че Съединени американски щати не трябва да оказват помощ на МНС да проверява руснаци, защото и Русия не е страна по контракта.

 Съединени американски щати публично упрекнаха Русия, че в Украйна прави закононарушения против човечеството Съединени американски щати публично упрекнаха Русия, че в Украйна прави закононарушения против човечеството

Някои слагат тази позиция под въпрос. Според Джон Белингър, някогашен юрист от Националния съвет за сигурност и Държавния департамент по време на администрацията на Джордж Буш, при опит да американец да бъде изправен пред съда " доста съдружници " на Съединени американски щати ще са подготвени да се застъпят, като поддържат следния мотив: по статута си договорът може да се употребява единствено за страни без функциониращо правораздаване и проверяващи органи, способни да проверяват съществени интернационалните закононарушения, осъществявани от жителите им.

Според сенатор Линдзи Греъм в администрацията има консенсус по въпроса, по тази причина решението на Пентагона е вбесяващо. Обяснява, че е разговарял с основния прокурор Мерик Гарланд, който изтъкнал уговорката си да помогне на украинските си сътрудници по тематиката за съветските военни закононарушения.

Греъм акцентира, че въпреки опасенията в Пентагона да са основателни, равносметката изисква те да изпълнят към този момент контрактуваното от политическия хайлайф.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР