Пенсионната сага на Васил Найденов продължава и певецът 8-а поредна

...
Пенсионната сага на Васил Найденов продължава и певецът 8-а поредна
Коментари Харесай

Васко Кеца си къса нервите с пенсионирането

Пенсионната сага на Васил Найденов продължава и артистът 8-а поредна година на може да вземе и лев от страната. Оказва се, че Кеца към момента нямал обещаната от Национален осигурителен институт пенсия за стаж, за която се бори, откогато навърши 63 година

71-годишният артист съумя с хиляди страдания да задвижи процедурата едвам през 2020-а, когато сякаш го увериха, че документите му са признати и решението по тях ще излезе напълно скоро. Така две години по-късно естрадното великолепие не е получило и стотинка в банковата си сметка и нямал никаква визия по кое време ще благоволят да го пенсионират и с каква сума.

" Нямам пенсия. Все още. Но съм удовлетворен от парите, които получавам от участията си ", коментира Найденов куриозната обстановка, без да се оплаква. Междувременно той получава месечна награда за заслуги в размер на 500 лева, която обаче от другата година ще спре, защото бе краткотрайно решение на проблемите с пенсиите на мнозина величия от естрадната колегия.

След като години наред Кеца беше в графата на ощетените от държавата и страдаше, че не може да се пенсионира поради изчезналите преди време документи от " Концертна дирекция ", получи компенсация, която той обаче нарече  " благодеяние ". Истинската му пенсия за навършена възраст и стаж още е енигма.

" Не е правилно, че не сме плащали налози, основава се неправилно усещане. Оказва се, че по времето на социализма сме плащали близо 60% налог, което е много. Един е бил през 1979 година, различен – през 1981 година, като наред с нормалните налози е имало и подобен за Съюз " Музикални дейци ", а ние не сме били негови членове ", гневи се изпълнитят на " Телефонна обич ", който през дългогодишната си кариера е вкарал хиляди левове в държавната хазна.

Естрадната звезда не възлагал огромни очаквания, че НОИ скоро ще се задейства. Вече не си спомнял броя на министрите на културата, които се сменили на поста през последното десетилетие, и все го увещавали, че ще оказват помощ както на него, по този начин и на сътрудниците му, които са в същата невъзможност. За разлика от тях Кеца поне има десетки участия месечно и печели повече от добре, написа " Ретро ". 

Иначе щеше да му е безусловно невероятно да се оправя в битов проект. Той не упорствал за пенсия поради самите пари, а заради достойнството си. Подозирал, че щели да му провиснал минималната, в случай че въобще това в миналото се случело. Чудел се и за какво до момента нито един път не е бил номиниран за пожизнена наградна пенсия за заслуги, каквато много негови сътрудници от години прибират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР