Пенсионираният генерал от морската пехота Джон Кели е кален в

...
Пенсионираният генерал от морската пехота Джон Кели е кален в
Коментари Харесай

Каленият в битки Джон Кели ще внесе ред и лоялност в Белия дом

Пенсионираният военачалник от морската пехота Джон Кели е кален в борби пълководец. Като нов шеф на кабинета на Доналд Тръмп, той ще влезе в обзетия от безредици Бял дом с опита си, обвързван с боен ред и дисциплинираност.

Работата на Кели като министър на вътрешната сигурност и деец от три задачи в Ирак, както и претърпяна фамилна покруса, сочи, че той ще е предан управител за Тръмп на новия си пост, който поема през днешния ден.

" Той е същинска звезда на администрацията ми ", туитна президентът в петък, обявявайки назначението на министъра на вътрешната сигурност на новата му служба и напускането на досегашния титуляр Райнс Прибъс. Тръмп назова Кели " популярен водач и популярен американец ". Уволненияt след шест бурни месеца Прибъс той назова " добър човек ".

Като министър на вътрешната сигурност Кели пое водеща роля по някои от най-спорните политики на Тръмп, в това число указите му за прекратяване на приема на бежанци и краткотрайна възбрана за влизане в Съединени американски щати на жителите на няколко страни с мюсюлманско болшинство. Изпълнението на тези укази бе краткотрайно спряно от няколко съдилища, а наесен за тях ще се произнесе Върховният съд.

Хора, които познават Кели, споделиха, че той не е бил осведомен с детайлностите в първичните укази съвсем досега, в който Тръмп ги е подписал. Броени дни след встъпването му в служба обаче му се е наложило да управлява министерството, до момента в който то се оправя с хаоса и объркването, които последваха по летища в Съединени американски щати и по света. Той отбрани указите пред публицисти и конгресмени и настоя, че фактически е взел участие в процеса на взимане на решения. Кели даде отпор на Конгреса - още нещо, което Тръмп може да хареса у него.

През април Кели внезапно провокира членове на Конгреса, които подлагаха на критика нападателния метод на администрацията на Тръмп към имиграционната политика, като им сподели

или да трансформират законите, или " да млъкват ".

Кели обаче си завоюва уважението на конгресмени и от двете партии със забележителната си военна кариера. През 1970 година той се записва в морската пехота и си построява известност на високо почитан, само че неведнъж искрено говорещ пълководец, който може да провокира бурни диспути и да издаде непопулярни заповеди по разнообразни въпроси - от присъединяване на дами в бойни дейности до отношението към арестуваните в пандиза в залива Гуантанамо в Куба.

Кели бе петият човек, оглавил министерството на вътрешната сигурност, в което влизат службите за защита на президента, реакцията при бедствия, използването на законите за имиграцията, отбраната на крайбрежията на Америка и сигурността на пътуванията по въздух. Изборът му за министър ускори безпокойствата за повишаване на въздействието на военните в Белия дом на Тръмп.

 Каленият в борби Джон Кели ще внесе ред и преданост в Белия дом
© Associated Press

Кели държи и един тъмен връх. Той е най-висшият офицер, изгубил дете в бойни дейности в Ирак или Афганистан. Синът на Кели, лейтенантът от морската пехота Робърт Кели, е погубен през ноември 2010 година в Афганистан.

Кели се уволни от военна работа предходната година след три години отпред на Южното командване на Съединени американски щати, през които се водиха остри диспути за провалилия се в последна сметка опит на администрацията на Обама да закрие пандиза в Гуантанамо.

На последната си конференция в Пентагона Кели приказва за

загубата на сина си - тематика, която рядко обсъждаше обществено.

" Да загубиш дете е... не мога да си показва нищо по-лошо от това. Преди, когато отивах на визити във военномедицинския център " Уолтър Рийд ", на погребения, дружно с министри на защитата, си мислех, че мога да си показва какво е ", сподели Кели.

Обаче, добави той, " когато загубите дете в бойни дейности, това съгласно мен е съпроводено от някаква горделивост, че не му се е налагало да е там и да прави това. Искал е да е там. Отишъл е непринудено ", сподели Кели. Той съобщи, че от време на време получава писма от фамилии, изгубили дете в бойни дейности, в които го питат " Струваше ли си? "

" Винаги давам отговор по този начин: Няма значение. Не е наша работа като родители да задаваме този въпрос. Този младеж е решил, че си коства и това е единственото мнение, което има значение ", сподели Кели. /БТА

 Каленият в борби Джон Кели ще внесе ред и преданост в Белия дом
© Associated Press

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (503)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР