Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го направите.Около

...
Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го направите.Около
Коментари Харесай

Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го направите

Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го извършите.
Около 2,3 милиона чиновници ще получат право
на ранно пенсиониране – без значение от възрастта, в случай че дават отговор на нужните условия. Това разгласи президентът Ердоган след съвещание на кабинета.
Условията за кандидатстване за
ранно пенсиониране са следните: лицето би трябвало се е записало в системата за обществено обезпечаване до 7 септември 1999 година, като би трябвало да е приключено
5000-дневно заплащане на осигурителни награди.
Жените би трябвало да са се осигурявали най-малко 20 години, а мъжете 25 години. Така даже дами на 38 години и мъже на 43 години, отговарящи на тези критерии, могат да бъдат пенсионери в Турция.
Новината за ранното пенсиониране
зарадва милиони работещи в страната и стана причина за големи опашки пред офисите на националната осигурителната компания за подаване на молби за пенсиониране.
Правителството на Турция ще се наложи
да задели минимум $13 милиарда, с цел да осъществя ранното пенсиониране на милиони жители в основната първа година, уточни почитан чиновник пред Блумбър.
Сумата евентуално ще се усили
през идващите години, защото се чака броят на чиновниците, които се възползват от решението, да нарасне до 5 милиона, разгласи служителят.
Правителството възнамерява също по този начин да
предложи „ избавителен пакет “ на работодателите, които би трябвало да дадат трудово обезщетение на пенсионираните служащи съгласно закона.
Общият бюджет на Турция за 2023 година
планува разноски в размер на 4,47 трилиона лири ($230 млн.). Министерството на финансите отхвърли коментар пред медията.

Турция се приготвя за извънредно значимите избори следващата година, като страната форсира обществените разноски, в това число повишение на минималната заплата с 55% и даване на
евтини заеми, обезпечени от държавното управление.
„ Решението за ранно пенсиониране ще наложи най-голямата тежест върху бюджета измежду решенията, взети през последните години “, съобщи пред Блумбърг Хакан Кара, някогашен основен икономист на турската централна банка и професор в университета Билкент в Анкара. „ Това ще има негативно влияние
върху стопанската система на страната и инфлацията. “
Годишната инфлация в Турция е съвсем 85 на 100, 17 пъти по-висока от формалната цел на централната банка от 5%, значително произлизаща от разхлабената парична политика на централната банка.
По гледище на Ердоган банката
понижи главния лихвен % с 5 само че 100 тази година, макар че инфлацията пораства. Властите обаче чакат инфлацията в края на годината да намалее до към 65%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР