Пенсионерка от Габрово вече втори месец е мъртва по документи.

...
Пенсионерка от Габрово вече втори месец е мъртва по документи.
Коментари Харесай

Пенсионерка от Габрово отиде в НОИ, а там ѝ казаха: Починала си на 8 юни в Германия

Пенсионерка от Габрово към този момент втори месец е мъртва по документи. Смъртният ѝ акт бил публикуван в Германия, а в следствие изпратен до българските управляващи. Близките на старата жена се пробват да разплетат случая, с цел да върнат правата ѝ на жива.

69-годишната Яна Георгиева схваща, че е "мъртва "преди месец и половина. "Извика ме пощаджийката. Каза незабавно върви в Национален осигурителен институт, тъй като ти стопират пенсията, тъй като си умряла. И аз незабавно потеглих - да видят хората, че съм жива ", споделя Яна Георгиева пред bTV.

Физическото ѝ наличие на гишето обаче не трансформирало събитията. Вместо това ѝ било разказано, че е умряла на 8 юни в Германия, откъдето е публикуван смъртния ѝ акт.

Тогава се сеща, че преди към 5-6 години е изпращала европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който заречен, че ще я вземе на работа като чистачка. Мъжът бил прочут на сина ѝ. Синът на Яна показва, че той е откраднал персоналните данни на майка му и в продължение на 5-6 години в Германия друго лице се представяло за нея.

В началото на декември фамилията е сезирало районната прокуратура в Габрово. Проверката би трябвало да завърши най- късно до 11 февруари, само че действието е осъществено отвън страната ни и евентуално казусът ще бъде отвеян към Софийската районна прокуратура.

Междувременно дамата е с отнети права - пенсията ѝ е спряна, а достъпът до лекуване стеснен.

От работа ГРАО в Габрово са безапелационни, че нямат законово съображение да обезсилят смъртния акт, публикуван в Германия, само че са алармирали управляващите. "Всички данни съответстват.

"Направихме много инспекции, в национална база данни с тези имена, с тази дата на раждане излиза единствено едно лице, просто не става въпрос и за техническа неточност “, показва Аделина Симеонова, шеф отдел ГРАО – Габрово.

Също по този начин в писмо на дирекция "Консулски връзки ", са написали, че немските служби са създали следствие, изясни още Аделина Симеонова. Според това следствие документът за идентичност е показан пред доктор от съветска гражданка, която твърди, че е щерка на умрялата. „ А дефакто тази жена няма щерка, има двама сина ", изясни още служителката на ГРАО.

За задачата фамилията е подало молба в Окръжния съд в Габрово за обезсилване на смъртния акт публикуван в Германия, само че делото още не е планувано. Копие от акта ѝ за раждане и персоналната ѝ карта към този момент са пратени на немските управляващи.

Семейството се надява благодарение на страната казусът да бъде развързан по- бързо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР