Пенсионерите ще получават средно с 9,4% повече пари от 1

...
Пенсионерите ще получават средно с 9,4% повече пари от 1
Коментари Харесай

Пенсиите растат с 9.4%, минималната става 467 лева

Пенсионерите ще получават приблизително с 9,4% повече пари от 1 юли, а междинният размер на пенсията ще стане 666 лева.

Парламентът одобри дефинитивно новите правила за установяване на пенсиите. Освен от 1 юли, до края на годината ще има още една индексация - от 1 октомври. За последното тримесечие на годината, обаче нарастване на пенсиите ще има единствено за към една трета от пенсионерите в страната.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на предходната година, ще бъдат увеличени с 10%. Освен това изплащаните до момента добавки ще влязат в главния размер на пенсията. Това е “ковид ” добавката от 60 лева, както и добавката, която получаваха хиляди пенсионери, с цел да може общата сума на пенсия и добавка през първите шест месеца на актуалната година да не е по-малка от получената обща сума през декември 2021 г.

“Ковид ” добавката от 60 лева ще остане вечно. Парламентът реши, че и за новите пенсии, които ще се отпускат след 1 юли, откакто бъде избран размерът им на база трудов стаж и плащани осигуровки, ще се прибавят 60 лева Това беше направено, с цел да не бъдат ощетени новите пенсионери и да не взимат по-малко пари от хората, които са излезли в пенсия преди няколко месеца.

Срещу включването на добавките към главния размер на пенсиите се оповестиха работодателските организации, както и депутатите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Мотивите им бяха, че по този начин ще бъде изкривена пенсионната система и размерът на пенсиите ще зависи в по-малка степен от плащаните осигуровки по време на трудовия стаж. От ГЕРБ-СДС желаеха пенсиите да бъдат увеличени с 15%, минималната да стане 430 лева, като добавките от 60 лева да се дават до края на годината.

От Движение за права и свободи пък желаеха повдигане на пенсиите с 14%, минималната да бъде 481,80 лева, като също предложиха да продължи даването на добавките от 60 лева А за хора с пенсии под прага на беднотия от 413 лева добавките даже да бъдат 120 лева, желаеха от Движение за права и свободи. Но най-после Народното събрание одобри нарастването на пенсиите, препоръчано от Министерски съвет.

Минималната пенсия от 1 юли нараства от 370 лева на 467 лева, гласи окончателното решение на Народното събрание.

Допълнителни добавки обаче към този момент няма да се дават. В резултат действителното нарастване на парите, които ще получат хората с минимална пенсия, е 37 лева на месец. Досега те взимаха 370 лева плюс 60 лева “ковид ” добавка или общо 430 лева От 1 юли ще получават 467 лева, което е действително нарастване с 8,6%.

Максималната пенсия от 1 юли нараства от сегашните 1500 лева на 2000 лева Вдигането на тавана на пенсиите, наред с останалите промени при определянето на размера им, ще доведат до нарастване на междинния размер на пенсиите с 9,4% до 666 лева от 1 юли, демонстрират калкулации на Национален осигурителен институт. Най-вероятно няма да има закъснение при изплащането на новите по-високи пенсии през юли и хората ще ги получат в настоящите до момента периоди, стана ясно по време на съвещанието на Народното събрание. За хората, които получават пенсиите си по сметка, датата на погашение ще бъде 7 юли, а за тези, които ги взимат от пощите - по график сред 7 и 20 юли.

От 1 октомври ще има още едно нарастване на оптималната пенсия до 3400 лева.

В момента към 34 хиляди души не могат да получат действителните си пенсии, за които са плащали осигуровки, поради съществуващия таван. От 1 октомври единствено пенсиите на към 1000 души ще бъдат лимитирани от тавана. Реално с измененията всички хора, които са работили втора и трета категория труд и са обезпечавани на огромни заплати, ще получат действителните си пенсии. Но съгласно настоящите правила за установяване на пенсиите някои хора би трябвало да получават 15 хиляди лева, което няма да е заслужено, сподели Искрен Арабаджиев, народен представител от Политическа партия. До 2008 година нямаше таван на осигурителния приход, а до предходната година хората имаха опция да изберат три “златни години ” до 1997 година, въз основата на които да бъде избрана пенсията им. Затова има хора, които при използване на тези правила би трябвало да взимат извънредно високи пенсии.

Гласуваните промени при определянето на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври ще доведат до повишаване на разноските за пенсии през актуалната година с 1,38 милиарда лева, демонстрират изчисленията на Национален осигурителен институт.

Социалната пенсия за напреднала възраст да нарасне от сегашните 170 лева на 247 лева от 1 юли планува план на разпореждане на Министерски съвет, който е пуснат за публично разискване. За да влезе в действие нарастването на обществената пенсия за напреднала възраст от месец юли, държавното управление в оставка би трябвало да гласоподава смяната до края на юни.

В Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година бяха планувани средства за нарастване с 6,1 на 100 на размера на обществената пенсия за напреднала възраст и размерите на обвързваните с нея пенсии и добавки, т. е. от 170 лева до 180,37 лева Увеличението до 247 лева води до нужда от спомагателен запас от към 58,4 млн. лева за втората половина на 2022 година Необходимите средства за нарастването към този момент са обезпечени с гласуваната от Народното събрание актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване.

От размера на обществената пенсия за напреднала възраст се дефинират и размерите други пенсии, които не са свързани с трудова активност - пенсията за военна неработоспособност, пенсията за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на нормативно откритите добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст, като добавката за непозната помощ.

Право на обществена пенсия имат хората, навършили 70-годишна възраст, на които не е отпусната друга пенсия, в това число от друга страна, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца.

От 1 юли ще бъдат увеличени и наследствените пенсии. Размерът на наследствената пенсия се дефинира според от броя на наследниците. При един правоприемник - 50% от полагащата се пенсия на умрелия, при двама наследници - 75%, при трима и повече наследници - 100%. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички, които имат право на тази пенсия и се разпределя поравно сред тях. Минималната наследствена пенсия за всеки правоприемник не може да бъде по-малка от 75% от минималната пенсията за стаж и възраст. В момента минималната пенсия е 370 лева и наследствената не може да е под 277,50 лева От 1 юли минималният размер на наследствената пенсия ще стане 350,25 лева.

Още една индексация на пенсиите ще има от 1 октомври 2022 година, реши Народното събрание. Всяка пенсия ще бъде преизчислена по нова формула и хората ще получат по-голямата сума - или досегашната си пенсия или получената по новата формула.

За пенсиите, отпуснати до 2007 година, при определянето на размера им ще се вземе поради междинният застрахователен приход за 2007 година, който е 398,17 лева След това пенсиите ще се усилват за всяка календарна година, последваща годината на отпущането им, с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на осигурителния приход или % на повишаване на потребителските цени през миналата календарна година. Винаги през последните години растежът на междинния застрахователен приход беше по-голям от инфлацията, като изключение правеше единствено 2010 г.

В резултат при употребяваното до момента “швейцарско предписание ” за годишно индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход, размерът на старите пенсии изоставаше от сумите, които взимаха новите пенсионери, даже да са работили идентичен брой години. В резултат на тази смяна при определянето на пенсиите по-високи суми от 1 октомври ще получат над 700 хиляди души. За някои от пенсионерите нарастването ще бъде със стотинки. Но други може да получат и с 200 лева по-високи пенсии. Например човек, който през 2008 година е получавал 215 лева пенсия, в този момент взима 383 лева плюс 60 лева добавка, а с смяната от 1 октомври ще получава 636 лева, демонстрират калкулации на Национален осигурителен институт.

В резултат на измененията от 1 октомври се чака междинната пенсия да доближи 718 лева или да нарасне със 7,8 на 100 по отношение на юли 2022 година Спрямо общата сума на сегашните пенсии и добавките към тях, пенсиите от 1 октомври ще бъдат приблизително с 18% по-високи. Промените, които ще влязат в действие от 1 юли и от 1 октомври 2022 година, ще доведат до повишаване броя на пенсиите, получавани в автентичен размер, понижаване броя на минималните пенсии и увеличение броя на пенсиите, чийто размер не е стеснен на оптималния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР