Пенсионерите ще получат средно по 90 лв. допълнително към пенсиите

...
Пенсионерите ще получат средно по 90 лв. допълнително към пенсиите
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде в много широки граници

Пенсионерите ще получат приблизително по 90 лева в допълнение към пенсиите си от 1 юли 2024 година Причината за това е идното нарастване на пенсиите с 11 на 100, което е заложено в бюджета за актуалната година.

Броят на пенсионерите в страната е 2 042 390 души, или с 13 699 (+0,7%) повече спрямо предходната година по това време, демонстрират последните данни на Национален осигурителен институт. Средният месечен размер на сумата, която получава един пенсионер, в този момент е 829,72 лева В тази сума влиза освен главната пенсия, а и всички добавки към нея. От 1 юли следва ново нарастване с 11% както на минималната пенсия, по този начин и на всички останали получавани в страната пенсии, в това число и на добавките към тях. Това значи, че междинната сума, която взима един пенсионер на месец, ще нарасне с към 90 лева и ще доближи 920 лева Конкретното нарастване за всеки човек ще зависи от получаваната сега пенсия и ще бъде в доста необятни граници - от 27 лева до 336 лева.

Но не всички пенсионери ще получат нарастване с 11 на 100 от 1 юли. Причината за това е съществуващия таван на пенсиите от 3400 лева, който остава без смяна най-малко до края на годината. А в проектите на последното постоянно държавно управление беше този таван на пенсиите да остане в действие най-малко през идващите две години. Към края на месец март 5190 души получават пенсии в размер от 3000 лева до 3400 лева При идното нарастване от 1 юли пенсиите на огромна част от тези хора ще надминат прага от 3400 лева и те няма да взимат действителната си пенсия, а ще получават тавана от 3400 лева За тях нарастването ще бъде по-малко от 11 на 100.

Средният размер на получаваните от пенсионерите пари е по-голям от минималната заплата. В момента минималната заплата е 933 лева Но след заплащане на налози и осигуровки чистата сума за приемане от хората на минимална заплата е 724 лева, което е по-малко даже от получаваната в този момент междинна сума от един пенсионер, която е близо 830 лева А от 1 юли парите за пенсионерите ще бъдат увеличени.

Ежегодното индексиране на пенсиите от 1 юли става по “швейцарското предписание ” - с 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход и с 50% от инфлацията за миналата година. В края на предходната година, при сформиране на бюджета за тази година, прогнозата беше, че при използване на “швейцарското предписание ” нарастването на пенсиите би трябвало да бъде с 11%. И нужните за това пари бяха планувани в бюджета. Но наскоро се оказа, че растежът на междинния застрахователен приход и на инфлацията са по-малки от първичната прогноза и нарастването на пенсиите би трябвало да бъде с 10 на 100. Но Управителният съвет на Национален осигурителен институт реши да се съобрази с плануваното в бюджета нарастване и индексирането на пенсиите да бъде с 11 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР