Пенсионерите със сигурност ще получат 6,1% увеличение на пенсиите от

...
Пенсионерите със сигурност ще получат 6,1% увеличение на пенсиите от
Коментари Харесай

6,1% увеличение на пенсиите от 1 юли ще има, но изплащането може да се забави -

Пенсионерите сигурно ще получат 6,1% нарастване на пенсиите от 1 юли. Възможно е обаче нарастването да бъде изплатено със забавяне - в началото да получат досегашната сума, а по-късно през юли или през август - и сумата от нарастването.

Това стана ясно през днешния ден в Народното събрание от думите на ръководителя на обществената парламентарна комисия Искрен Арабаджиев (ПП) в коридорите на Народното събрание.

Закъснението може да се наложи, защото не се одобри съкратена процедура за гледане на държавния бюджет, която да съкрати на периодите за подаване на оферти сред първо и второ четене на актуализацията. Затова тя ще се изнесе с няколко дни напред и даже при приемане на бюджета, обнародването му ще стане факт след 1 юли.

" В рамките на юли, като второ заплащане или най-късно през август, пенсионерите ще получат финалното нарастване, което ще одобри в последна сметка Народното събрание “, съобщи Арабаджиев. 

В пленарната зала следва да бъдат разисквани оферти на ГЕРБ и Движение за права и свободи по тематиката. 

Предвид късите периоди, ще има изключителни съвещания и на Комисията по бюджет и финанси, и на Народното събрание, очаква Искрен Арабаджиев.

Какво планува актуализацията

В актуализирания бюджет на Държавното публично обезпечаване се предлагат две нараствания на пенсиите - от 1 юли 2022 година и от 1 октомври 2022 година От 1 юли всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, би трябвало да бъдат увеличени с 10%, а Ковид добавката от 60 лв. да стане част от пенсията. Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР