Пенсионерите от Айтос получиха ценни съвети, за начините как да

...
Пенсионерите от Айтос получиха ценни съвети, за начините как да
Коментари Харесай

Съветваха пенсионери от Айтос как да се предпазят от алоизмамниците

Пенсионерите от Айтос получиха скъпи препоръки, за методите по какъв начин да се предпазят от алоизмамниците. Организатори на събитието бяха народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева. По тяхна самодейност началникът на районно управление (на МВР) Айтос Кирил Котрулев и пресаташето на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Цветелина Рандева се срещнаха с възрастните хора.  Към беседата се причислиха още кметът Васил Едрев и ръководителят на Общинския съвет Красимир Енчев.

" По данни единствено за първите два месеца за осъществените алоизмами, хората са се разделили с 800 хиляди лв., а жертви на тези закононарушения са най-вече пенсионери “, сподели Ивелина Василева. Тя акцентира, че тези закононарушения нанасят освен материални вреди, само че и трайни контузии върху душeвността на жертвите и техните фамилии. Василева прикани събралите се да опишат за срещата на свои близки и другари, тъй че те също да се предпазят от измамниците.

Пред препълнената зала, Цветелина Рандева обясни, кои са другите типове лъжливи схеми – злополука с жертви, потърпевши, които се нуждаят от особено лекуване, рискови болести, предложение на обществена помощ без легитимация, обмяна на пари от инцидентни хора на улицата. Тя описа съответни случаи в това число за измами, които не се правят по телефона, а от обществени чиновници менте. Измамниците непрекъснато сменят своите схеми и измислят нови клопки за доверчивите възрастни хора.

Най-ефикасна през последната година е " Помощ на полицията “, при която се злоупотребява с добрината на българина, сподели началникът на районно управление (на МВР) Айтос Кирил Котрулев. " Полицията не желае пари, запомнете това. “ – прикани той и описа случай, при който в мрежата на измамниците е попаднала и млада жена на 38 години.

Диана Саватева също описа по какъв начин преди няколко дни телефони измамници се пробвали да заблудят майка й. " Благодарение на всекидневните ни диалози тя, въпреки че се е разтревожила от позвъняването, е съумяла да реагира както би трябвало – бързо е прекратила връзката. Това би трябвало да извършите и вие при подозрително позвъняване - затворете и потърсете непосредствен човек “, посъветва националният представител.

Идеята народни представители да беседват с възрастни хора за алоизмамите стартира от Поморие, където депутатът Ася Пеева провежда беседи по тематиката в два пенсионерски клуба. След последвалите три срещи в Бургас, Царево и Малко Търново, " Заедно против алоизмамниците “ последователно се разви в огромна самодейност, която ще продължи със събития и в други обитаеми места.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР