Пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7% от 1

...
Пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7% от 1
Коментари Харесай

Пенсиите се вдигат с 5,7% от юли 2019 г.

Пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7% от 1 юли 2019 година, демонстрират плановете за идната година, заяви общественият министър Бисер Петков пред bTV. 
 Близките на хора с увреждания да могат да употребяват
Това е резултат от нарастването на междинния застрахователен приход, което е с 8,7%.

Таванът на пенсиите ще бъде повишен до 40% от междинния приход за страната т.е. 1040 лева, уточни той. 

На въпрос за за заплатите и пенсиите в страната на фона на идната зима и надлежно предстоящите по-високи сметки Петков уточни, че България е една от страните в Европейски Съюз с на-бързо растящи заплати. Той акцентира, че междинната работна заплата се е нараснала с 8,3% за една година, само че базата е ниска и по тази причина нарастването не се усеща задоволително от хората. 

Министърът разяснява и закона за обществените услуги, по който към момента се работи, само че се чака да влезе за разискване в Народното събрание през ноември. Необходимостта от промени в предлаганите обществени услуги докара до митинги на майки на деца с увреждания. 

„ Проектът на закона за обществените услуги ще промени радикално регулациите и има две основни думи – досегаемост и качество ”, уточни Петков.

Той посочи, че в законопроекта се предефинират самите обществени услуги и действия, като ще има по-голяма опция за избор на снабдители на тези услуги.

„ Регламентирана е и една нова услуга, която се назовава заместваща грижа – тя е за лицата, които поставят грижи за хора с увреждания, и разрешава в границите на годината полагащият грижи краткотрайно да се освободи от това, в случай че се постанова да постъпи в болница, желае да вземе къс отдих или не е в положение да поставя тази 24-часова грижа ”, обясни Петков.

В тези случаи хората с увреждания ще бъдат настанявани да вземем за пример в дневен център. Предстои създаване на центрове за хора с увреждания.

На въпрос коя ще е институцията, която ще се грижи за това, Петков посочи, че тези функционалности ще се извършват от общините, като това е стъпка към децентрализация на услугите. 

В законопроекта се планува и основаването на нова организация, която ще следи за качеството на обществените услуги, а задачата е да има предварителна защита на предстоящ риск. 

Промените плануват още обществените услуги да са налични за доста по-широк кръг хора, освен за тези в риск.

За измененията са планувани в допълнение 244 млн. лв. в бюджета за идната година, само че сумата би трябвало да бъде одобрена от финансовото министерство.

Бисер Петков разяснява и плануваното нарастване на заплатите в бюджетния бранш. 

„ Темата за нарастването на бюджетните заплати постоянно е настояща в бюджетната процедура. Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е обективен метод ”, сподели Петков и добави, че съгласно него тази мярка няма общо с идните европейски и локални избори следващата година.

Относно втория дирек за пенсионно обезпечаване, за който стана ясно, че междинният размер на партидите е към 3000 лева, Петков разяснява, че това не е изненадващо.

„ Голяма част от обезпечените лица имат кухи партиди, тъй като по тях не постъпват средства ”, посочи Петков.

Според него са планувани разнообразни варианти за погашение на натрупванията, в това число когато са прекомерно дребни суми да могат да бъдат изтеглени едновременно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР