Пенсиите ще бъдат увеличени с бюджета за 2025 г. повече

...
Пенсиите ще бъдат увеличени с бюджета за 2025 г. повече
Коментари Харесай

НОИ: Минималната пенсия става 631 лева

Пенсиите ще бъдат увеличени с бюджета за 2025 година повече от първичните прогнози, а минималната пенсия ще стане 631 лева Последните калкулации на Национален осигурителен институт демонстрират, че от 1 юли идната година при използване на настоящото " швейцарско предписание " пенсиите би трябвало да бъдат вдигнати с 8,7 на 100, а не с 8 на 100, каквито бяха прогнозите при започване на годината. Причините за това са огромният растеж на заплатите в страната и по-високата от първичните упования инфлация.
 
 Пенсионери Пенсионери Източник: Zonanews

При използване на " швейцарското предписание " от 1 юли пенсиите се индексират с 50 на 100 от инфлацията и с 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход за миналата година. При създаването на пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите имаше упования за значителен спад на инфлацията, тъй че есента даже да осъществим критериите за участие в еврозоната. Но действителността е друга и инфлацията фактически понижава, само че не толкоз бързо. Недостигът на фрагменти, комбиниран с покачването на цените, води до напън към работодателите да подвигат заплатите. В резултат и приходите на хората нарастват по-бързо от упованията напролет.

Според последните данни на Национален осигурителен институт междинният застрахователен приход за юли е 1637,15 лева, като за година нараства с 15,6 на 100. За това нарастване способства повдигането на заплатите на учителите, както и на възнагражденията в останалите сфери на бюджетна прехрана. В началото на годината прогнозите на Министерството на финансите посочваха, че през 2025 година пенсиите би трябвало да бъдат вдигнати с 8 на 100. Но съгласно последните данни на Национален осигурителен институт, в случай че бъде приложено " швейцарското предписание " за индексиране, нарастването на пенсиите от 1 юли идната година би трябвало да бъде с 8,7 на 100.

При нарастване с 8,7% минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 580,57 лева ще стане 631,08 лева А междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст от сегашните 833,50 лева ще нарасне на 906 лева При това нарастване прогнозата на Национален осигурителен институт е, че през идната година междинният размер на пенсиите ще бъде 55,8 на 100 от междинния размер на осигурителния приход.
 Национален застрахователен институт (НОИ) Национален застрахователен институт (НОИ) Източник: Zonanews

Новите прогнози са през идващите години нарастването на пенсиите да бъде с по-малък % – през 2026 година с 4,6%, а през 2027 година с 3,8%. При осъществяване на тези прогнози от средата на 2026 година минималната пенсия ще стане 660 лева, а през 2027 година ще бъде 685 лева

Разчетите демонстрират, че към 45 на 100 от нужните средства за погашение на пенсии и обществени заплащания от бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) през идната година би трябвало да бъдат обезпечени посредством трансфер от централния бюджет, където влизат събраните доходи от налози, като да вземем за пример от Данък добавена стойност и налог върху приходите. А през идващите години този недостиг ще се движи сред 42 и 48%.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР