Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а

...
Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а
Коментари Харесай

Икономисти: Отвсякъде трябва да се орязват разходи

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства - увеличени на всички места, където предходната година не е имало нарастване. Ново нарастване ще има и за учителските заплати.

Според икономиста Кузман Илиев няма връщане обратно от тези обществени ограничения.

" Обсъждането на бюджета ще бъде като лакмус за държавници. Ние разбираме демокрацията като непрекъсната сръдня и действително никой не желае да ръководи. Бюджетът е основата на една непоклатимост, икономическа, обществена и геополитическа, той е доста значима тематика. С огромно задлъжняване и ликвидни проблеми се дава отрицателен знак за капиталовата среда у нас, може да има заплаха от предоговаряне на валутния курс ", сигнализира той пред NOVA NEWS. 

По думите му отвред би трябвало да се режат разноски.

" Ако желаеме да имаме стопански напредък, би трябвало да спрем да раздаваме милиони като семки и бонбонки и да се приоритизират вложенията. Трябва да се замразят някои обществени заплащания. Можем да се надяваме на криза, с цел да се забави инфлацията, само че това не значи, че цените ще паднат ", уверен е Илиев. 

 istock istock
Икономистът Преслав Райков показа опасенията си, че политиката ще надделее и ще забележим безумно или прекомерно популистко държание или блокиране на процедурата по приемане на бюджета.

" Политиката на рестрикции на служебния кабинет беше положително решение. Не мисля, че бюджетът ще се върне до 3%. Може тази теза да се употребява популистки, а стратегиите на партиите ще утежнят обстановката. Не мисля, че 1,8% ще бъде икономическият напредък. Не мисля за съответно индексация на пенсиите в настоящата бюджетна рамка. Така не може да се реализира финансова непоклатимост ", разяснява той. 

Според него през есента още веднъж ще има парламентарни избори. " Хората привикна, че страната ще оказва помощ и средствата ще набъбнат, тъй че тези разноски ще се издърпат. Демографската рецесия държи заложници политиците и техните стопански политици. Трябва да свикнем по какъв начин да управляваме в такава обстановка, отвред би трябвало да се орязват разноски. Започна да липсва секторна политика. Краткосрочните разходи се вършат с дълготрайни задължения. Много мъчно инфлацията ще се върне под 10% до края на годината, вътрешната инфлация беше генерирана с деформиране на пазара ", безапелационен е Райков. И добави, че таванът на цените евентуално ще отвори ниша за сива стопанска система, а цените да се повишат.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР