Пенсиите от октомври ще се увеличат средно с 12,5% или

...
Пенсиите от октомври ще се увеличат средно с 12,5% или
Коментари Харесай

Пенсиите от октомври ще се увеличат средно с 12,5%

Пенсиите от октомври ще се усилят приблизително с 12,5% или 64 лв.. Това взеха решение депутатите, които одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване.

Повече пари ще има и за лечебните заведения, както и за здравна помощ в домашни условия.

Увеличението на пенсиите беше показано от обществения министър Гълъб Донев, който го отбрани като единственото допустимо сега. Общо спомагателните разноски за пенсии възлизат на 353 млн. лв..

" По никакъв метод не дискриминира и не опълчва една група пенсионери на друга група, това е планът който дава опция всички пенсии да бъдат нараснали ", сподели министър Донев.

Най-голямо ще бъде нарастването на минималната пенсия, която ще доближи до 340 лв.. Ще бъде повишен и тавана на пенсиите.

" Хайде да се погрижим за българските пенсионери, и вместо да ги мъчим с доплащания и вместо да ги мъчим със обществени доплащания, да оставим обществените фондове за тези, които в действителност имат потребност от тях ", съобщи Мика Зайкова от Има Такъв Народ.

" Категорично би трябвало да заявим на българските пенсионери, че приходите от пенсии би трябвало да бъдат увеличени ", безапелационен е Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

" Никой длъжностен кабинет не може да направи нарастване на пенсиите без Народното събрание, ние носим отговорността тук в тази зала, с нашия глас ", сподели Мария Капон от ИБГНИ.

" Днешните пенсионери са това потомство, което градеше България, наред с това отговорно плащаше осигуровки и то в размери по-големи от днешните ", съобщи Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България ".

" Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще гласоподава въздържал се по по този начин препоръчаната актуализация на закона на ДОО и в интервала сред първо и второ четене ще внесем наши оферти ", съобщи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Една от поправките е за промяна на самостоятелния коефициент при установяване на пенсиите. Зад това застанаха и от " Демократична България ".

" Защо увеличението на самостоятелния коефициент от 1,2 на 1,35 е дясно решение, това е дясна мярка, тъй като колкото повече работиш, толкоз по-висока пенсия получаваш ", счита Мартин Димитров от " Демократична България ".

В края на днешното съвещание депутатите съумяха да обсъдят и актуализацията на държавния бюджет без да се стигне до неговото гласоподаване.

" Правителството прави план на закон, само че Парламентът го утвърждава. Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент. Затова Ви се заплащат заплати, по тази причина са Ви избрали жителите ", сподели Асен Василев от длъжностен финансов министър.

Дебатите ще продължат и на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР