Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои

...
Пенсиите на гръцките пенсионери са намалени толкова много, че някои
Коментари Харесай

Гръцки пенсионери се местят в България в търсене на по-евтин живот

Пенсиите на гръцките пенсионери са понижени толкоз доста, че някои от тях се местят в България, една от най-бедните страни в Европа, оповестява Блумбърг.

Сред тях е 75-годишният Георгиос. След гибелта на жена си той дал чартърен жилището си в Солун, втория по величина град на Гърция, стегнал си куфарите и се преместил София. Пенсията от 800 евро месечно му разрешава " да си живее царски " в българската столица, споделя той.

" Разбира се, има проблеми с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам, мога да се връщам постоянно в Гърция, а имам и опцията да пътувам ", отбелязва мъжът, който не желае да каже семейството си, с цел да не си навлече проблеми с гръцките данъчни управляващи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гърция, която е измежду дестинациите, към които се насочват пенсионери от други европейски страни, в този момент следи по какъв начин нейни жители поемат да изживеят старините си в по-евтината северна съседка, откакто пенсиите им бяха намалявани най-малко 20 пъти по време на продължителната дългова рецесия.

Гръцките пенсионери вършат разумен избор, премествайки се в България, отбелязва Блумбърг. По данни на Евростат през 2017 година разноските за живот в Гърция са били съвсем два пъти по-високи в сравнение с в България, където са най-ниските в Европейски Съюз.

Макар да има малко данни, които да покажат до каква степен публикувано е явлението, някои неофициални числа загатват, че наклонността може би се форсира.

" Като цяло животът е с 30 % по-евтин и то в случай че решите да останете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села е по-евтино ", споделя Георгиос.

България се причисли към Европейски Съюз през 2007 година и от този момент стопанската система й нараства със междинен годишен ритъм от 2,4 %. Същевременно това бе последната година на стопански напредък за Гърция, преди дълговата рецесия да заличи една четвърт от брутния й вътрешен артикул, да докара до скок на безработицата и да остави страната няколко пъти да стига до ръба на излизане от Европейски Съюз.

Пенсията на 71-годишния Никос е била понижена с 45 % през рецесията до 1100 евро и има възможност да бъде намалена още, в случай че кредиторите от еврозоната убедят гръцкия министър председател Алексис Ципрас да придвижи проектите за нови понижения на пенсиите.

" Все още пребивавам доста прелестно тук макар огромното понижение, защото цените на всички артикули и услуги са доста по-ниски в сравнение с в Гърция ", споделя той.

" Вече рядко вървя до Атина. Синът ми постоянно ме посещава и постоянно намира и купува неща, които в Гърция са по-скъпи ", добавя мъжът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР