Пенсиите на 258 хил. работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени

...
Пенсиите на 258 хил. работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени
Коментари Харесай

От днес преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери

Пенсиите на 258 хиляди работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от Националния застрахователен институт. Преизчисляването ще се направи от през днешния ден, 1 април 2020 година, единствено с застрахователен стаж, добит след пенсионирането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, изясняват от Национален осигурителен институт. В смятането ще влязат осигурителните данни и за март. За тях информацията ще пристигна най-рано в края на април. Пресмятането ще се прави поетапно, само че ще е в период от 4 месеца. За осъщественото преизчисляване Национален осигурителен институт ще постанови разпоредби, които ще бъдат изпращани с предложена поща с противоположна квитанция. Те ще са налични и с електронната услуга „ Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК “ на уеб страницата на института от 1 юни 2020 година
Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявки за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 година (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в интервала от началото на 2020 година до въвеждане на изключителното състояние на 13 март (56 591 лица) т.г., ще бъдат преизчислявани според декларираното от лицата, т.е. от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката в съответната година.
От 24 март 2020 година в приемните на Национален осигурителен институт бе прекъсната практиката за приемане на заявки на книжен притежател за преизчисляване на пенсиите с застрахователен стаж и/ или застрахователен приход, добити след пенсионирането (заявления мостри УП-26 и УП-26.1).
Според новия закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на неработоспособност изтича по време на деяние на закона, ще бъдат с продължено деяние до два месеца след анулацията на изключителното състояние. Във връзка с това, Национален осигурителен институт ще промени служебно периода на отпуснатите на съответните лица инвалидни пенсии и добавки за непозната помощ съгласно продълженото деяние на експертните решения. 
Считано от 24 март т.г. подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица на книжен притежател, ще се прави в дирекциите „ Бюро по труда “ (ДБТ). В Национален осигурителен институт ще се одобряват единствено документи, подадени по електронен път с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Националния застрахователен институт. Подадените на книжен притежател в ДБТ документи, дружно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на Национален осигурителен институт от съответното ДБТ посредством Системата за електронен продан на известия (СЕОС) или посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, само че не по-късно от 3 дни от приемането им. 
За интервала на въведеното от 13 март 2020 година изключително състояние, само че за не повече от 3 месеца, Национален осигурителен институт ще превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година, за обезпечени лица. Правоимащите осигурители следва да се дефинират с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния застраховател в период до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „ Безработица “ на държавното публично обезпечаване.
Вижте още:
Как и по кое време да си вземете пенсията за април, 2020 година - напътствията на Национален осигурителен институт и " Български пощи "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР