Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева няма да

...
Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева няма да
Коментари Харесай

От 1 април: Подлежим на запор само ако взимаме над минималната заплата

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лв. няма да могат да бъдат запорирани от 1 април. Причината е, че от началото на идващия месец размерът на минималната работна заплата у нас ще бъде повишен от 650 на 710 лв..

Според Гражданския процесуален кодекс наложително осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии и заплати с месечен размер над този на минималната работна заплата, написа pariteni.bg.

Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, в случай че върху заплатата или пенсията ви е натрапен запор. Така да вземем за пример, в случай че пенсионер или работещ получава на месец сред 710 лв. и 1420 лв. (двукратния размер на минималната работна заплата), то на него ще му удържат една трета от прихода, в случай че няма деца и една четвърт, в случай че има такива, които устоя.

Ако наказаното лице получава на месец заплащане сред 1420 и 2840 лв., то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, ако няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с най-високите пенсии, защото от 25 декември предходната година оптималната пенсия доближи 1500 лв..

Според статистиката на Националния застрахователен институт (НОИ) през 2020 година са обработени 10 307 запори, наложени върху пенсиите от държавни и частни правосъдни реализатори.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР