Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори

...
Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори
Коментари Харесай

Експерти: Пенсиите и заплатите ще се изплащат дори без приет Бюджет 2023

Пенсиите и заплатите в държавния бранш ще се изплащат даже без признат бюджет за 2023 година, показаха специалисти. В момента страната работи с удължените финанси от предходната година. Припомняме в, че действието на сегашния продължен бюджет завършва 10 юни .

„ В Закона за обществени финанси има текстове, които дефинират какво се случва, когато не е признат бюджет в границите на интервала. На 11 юни продължава да работи остарелият закон, като се правят разноски до размера на приходите и равни на разноските, които се осъществени в същия интервал на предходната година. Има една основна специфичност, че е належащо решение на Народно събрание за удължение на използването на закона за бюджета за 2022 година Причината е, че са изтекли трите месеца, които се дефинират като оптимален период за допустимост за удължение от Закона за обществените финанси ”, изясни изпълнителният шеф на Асоциация на индустриалния капитал /АИКБ/ Добрин Иванов .

От своя страна финансистът Любомир Каримански посочи:

„ Сега, с цел да се успокоят хората, би трябвало да се каже, че фискалната стратегия е над бюджетите. Отдолу имаме държавен бюджет и независими бюджети. За пенсионерите особено бюджета е независим. Автономните си имат приходна част, която може да покрие пенсиите. ”

Икономистът Руслан Стефанов от Център за проучване на демокрацията е безапелационен, че няма терзания за заплащанията. По думите му България е в топ 5 в Европа по добър фискален баланс. Той счита:

„ Ако има нещо, което се прави добре у нас, това е бюджетът. От въвеждането на Валутния съвет до момента това става безпроблемно. Това, което стана предходната година беше фискална вакханалия – извънредно разформироване на разноските и надлежно проблем с приходите. Когато има Народно заседание, няма заплаха да няма заплащания. ”

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР