Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019

...
Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019
Коментари Харесай

Пенсиите да се повишат с 5,7% от 1 април 2019 г.

Пенсиите да се покачат с 5,7% от 1 април 2019 година, вместо от 1 юли същата година, поради ценовия потрес. Това предложение ще създадат от Движение за права и свободи в Народното събрание. Все още не е ясно дали таванът на пенсиите ще отпадне изцяло от идната година за всички, или ще е единствено за новоотпуснатите пенсии.

Според сегашните текстове в Кодекса за обществено обезпечаване от идната година няма да има таван за новите пенсии, само че за старите той единствено се усилва от 910 на 1040 лева Възможните промени бяха разисквани в парламентарната комисия по труда и обществената политика от представители на Националния застрахователен институт, пенсионерски организации и обществения министър Бисер Петков.

“Дебатът продължава, само че съгласно мен е нереалистично таванът на всички пенсии да отпадне, тъй като това ще коства 155 млн. лева годишно на бюджета, както и има размери на пенсии, които не биха се приели, защото ще са от порядъка на няколко хиляди лв.. Ще обсъдим с държавното управление и обществените сътрудници дали ще поправяме текстовете или ще останат по същия метод ”, разяснява общественият министър. Той не изиска да разяснява предлагането за индексация на пенсиите от 1 април, защото към момента не е публично импортирано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР