Пенсиите да бъдат преизчислени на два пъти през 2023 г.

...
Пенсиите да бъдат преизчислени на два пъти през 2023 г.
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите: Парите им могат да се вдигнат два път...

Пенсиите да бъдат преизчислени на два пъти през 2023 година - от 1 януари и от 1 юли, оферират депутати от Българска социалистическа партия с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които към този момент са импортирани в Народното събрание, написа " Труд ". 

Предложението на Българска социалистическа партия е от 1 януари 2023 година още веднъж да бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, както беше направено от 1 октомври 2022 година, само че този път с коефициент за всяка година трудов стаж в размер на 1,35. 

От 1 октомври пенсиите бяха преизчислени като се използваше тежестта на всяка година застрахователен стаж, която е била в действие при разпределяне на съответната пенсия.

В резултат старите пенсии още веднъж останаха по-ниски от новите, въпреки разликата доста да беше понижена. Ако предлагането на Българска социалистическа партия откри поддръжка в Народното събрание, най-вече ще набъбнат най-старите пенсии, отпуснати преди повече от 15 години.

За пенсиите, отпуснати до 1 април 2009 година, всяка година застрахователен стаж се умножаваше по 1 на 100. За пенсиите, отпуснати сред 1 април 2009 година и края на 2016 година, процентът за всяка година застрахователен стаж е 1,1.

От 1 януари 2017 година тежестта на всяка година стаж нараства на 1,126 на 100, от 1 януари 2018 година на 1,169 на 100, от 1 януари 2019 година до 24 декември 2021 година е 1,2 на 100, а от 25 декември 2021 година е 1,35 на 100.

Преизчисляването на пенсиите с настоящия сега % 1,35 за всяка година трудов стаж ще докара до значително покачване на старите пенсии. Колкото по-отдавна е отпусната една пенсия, толкоз по-голямо ще бъде нарастването ѝ.

Целта на предлагането е да бъде възобновена равнопоставеността сред пенсионерите, които са получили първата си пенсия в разнообразни години, гласят претекстовете на депутатите.

Основен принцип в Кодекса за обществено обезпечаване е, че пенсиите зависят от съотношението сред осигурителния приход на индивида и междинния застрахователен приход и от трудовия стаж.

Но поради метода на преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, пенсиите, отпуснати през разнообразни години, останаха с разнообразни коефициенти за тежест на осигурителния стаж. С предлагането на депутатите това ще бъде променено, само че в следствие може да се окаже, че някои остарели пенсии са по-високи от новите.

За преизчисляването на пенсиите от 1 януари 2023 година са нужни 1,8 милиарда лева, написа в претекстовете на депутатите.

От 1 юли 2023 година да има още едно преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2020 година, оферират депутати от Българска социалистическа партия. Идеята е преизчисляването да се направи като самостоятелният коефициент на пенсионера се умножи по междинния застрахователен приход за страната за 2021 година Но преизчислението от 1 януари към този момент ще е изравнило старите пенсии с новите.

Затова е мъчно да се направи оценка за резултата от препоръчаното преизчисляването от 1 юли. В претекстовете на депутатите няма калкулации какъв брой спомагателни средства ще бъдат нужни за второто преизчисляване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР