Пенка Стоичкова дори е член на Управителния съвет на местния

...
Пенка Стоичкова дори е член на Управителния съвет на местния
Коментари Харесай

Майката на най-голямата ни футболна легенда крета с минимална пенсия, но ремонтира селски стадион


Пенка Стоичкова даже е член на Управителния съвет на локалния футболен тим

Пенка Стоичкова – майката на футболната икона Христо Стоичков, претърпява с минимална пенсия. Тя от дълги години населява скромната си къща в пловдивското село Ясно поле. Навремето я пенсионирали със 140 лева, а все още сумата била набъбнала до минималния размер от 580 лв..

Пенка имала и скромна вдовишка добавка от починалия си брачен партньор Стоичко, който си отиде през 2014 година от рак на панкреаса.

Последният завет на починалия ѝ мъж бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от заран до пладне всеки ден.

76-годишната Пенка спазила повелята му и продължава да се всичко – домати, пипер, цветя. Направила си даже оранжерия, с цел да отбрани зарзавата от естествени стихии. Научила се и по какъв начин да пръска асмата, която ѝ правела сянка в двора на къщата.

Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и посетител носела в локалната ракиджийница, с цел да ѝ го сварят. С домашната ракия черпела децата и гостите, които идвали да я навестят.
 Пенка Стоичкова
Най-често при нея се отбивал дребният ѝ наследник Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, в този момент братската им дружба е на приливи и отливи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив, само че тя неотдавна стана баба на близнаци и е заета с грижите около тях, написа в. Ретро.

С Христо и фамилията му Пенка най-рядко се срещала, само че се чували по телефона постоянно. Поне два пъти в годината Камата ѝ уреждал отмора. Обикновено я пращал в хотели или в Павел баня, или в Хисаря, с цел да прави спа процедури.

Въпреки че взема скромна пенсия, майката на най-прочутия ни футболист отделя от персоналните си средства, с цел да поддържа стадиона в селото. Стоичкова е безапелационна, че в аматьорския футбол се поставят основите и когато е безстопанствен, това е една от аргументите да нямаме и мощен народен тим.

Майката на Камата през годините персонално е ремонтирала трибуните на селския стадион, инсталирала е алуминиева дограма на съблекалните, боядисала е пейките, грижела се и за тревата на терена. Тя продължава да бъде част от Управителния съвет на аматьорския тим „ Марица “ (Ясно поле), който се състезава в Източната „ Б “ регионална група на Пловдив.

„ В моя клуб момчетата работят и идват за по 2-3 часа да си губят времето. Играят единствено за наслаждение, би трябвало да им се дава някаква минимална награда най-малко. Безплатен обяд няма на никое място към този момент. Редно е и някакви награди да има за тези играчи. Дали ще са 10-20 лв., отново е нещо “, прикани вуйна Пенка.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР