Пенелопе Крус и Хавиер Бардем ще станат тази вечер първите

...
Пенелопе Крус и Хавиер Бардем ще станат тази вечер първите
Коментари Харесай

Започва Международният кинофестивал в Кан

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем ще станат довечера първите кино звезди, с които ще се срещнат гостите на откриващия се 71-ви интернационален кинофестивал в Кан, предадоха международните организации.

Популярният актьорски тандем на испанското кино ще се показа пред феновете във фестивалната столица на Лазурния бряг в най-новия филм на иранския режисьор Асгар Фархади “Всички знаят”.

“Да изкачиш стъпалата на Фестивалния замък е огромна чест”, съобщи Крус. “Този фестивал играе особена роля в развиването на киноизкуството.”

В сходство с новите правила на фестивала, филмът няма да бъде показван на предварителни прожекции за пресата до премиерата му в огромната зала на двореца. “Испаноезичният филм на Фархади е фамилна драма”, разясни актрисата. “Снимките му продължиха 4 месеца. Това е най-сложната роля в кариерата ми.”

За иранския режисьор това е третият филм, с който се показва в Кан. Фархади се прочу преди 15 години на Московския кинофестивал – през 2003 година филмът му “Dancing in the Dust” донесе на Фарамаз Гарибян премията “Свети Георги” за най-хубав артист.

Патриархът на европейското кино, основоположникът на “Новата вълна” Жан-Люк Годар ще взе участие в конкурсната стратегия с новия си филм “Le Livre d’Image”. В Кан са разлепени големи афиши с фрагменти от кино лентата му “Лудият Пиеро” с присъединяване на Ана Карина и Жан-Пол Белмондо.

В Кан ще бъдат показани също филми на известни френски режисьори – “Les filles du soleil” на Ева Юсон, “En guerre” на Стефан Бризе, “Plaire, aimer et courir vite” на Кристоф Оноре. Италианското киноизкуство ще бъде показано от “Щастливият Ладзаро” на Аличе Рорвахер и “Dogman” на Матео Гароне, а полското – от “Студена война” на Павел Павликовски.

Американският режисьор Спайк Лий ще покаже кино лентата си “BlackKKKlansman”, а сънародникът му Дейвид Робърт Мичъл – лентата “Под сребърното езеро” с присъединяване на внучката на краля на рокендрола Елвис Пресли, 28-годишната Райли Киоу в една от основните функции.

В конкурсната стратегия са включени 21 кино лентата. Журито, което ще присъди “Златната палма”, ще бъде управлявано от австралийската актриса Кейт Бланшет.

Извън конкурсната стратегия е планувана премиерата на “Соло: История от Междузвездни войни”.

Сто дами ще дефилират по аления килим на кинофестивал в Кан в символ на взаимност с жертвите на полово принуждение в Холивуд, съобщи шефът на феста Тиери Фремо, представен от международните организации.

Стопроцентовата дамска акция е планувана за събота. Тиери Фремо посочи, че влиятелният кинофорум би трябвало да следва измененията, настъпващи в актуалния свят. “Не единствено кинофестивалът в Кан се трансформира. Целият свят се е променил”, съобщи Фремо.

Организаторите са планували стартирането на специфична телефонна линия, на която жертвите на полово принуждение да споделят какво им се е случило. Тазгодишната селекция се е постарала да включи във феста повече жени-режисьорки. Три от общо 21 кино лентата, участващи в конкурсната стратегия, са дело на жени-режисьорки. Председател на тазгодишното жури също е жена – австралийската актриса Кейт Бланшет.

“Киното постоянно е било в ръцете на мъжете. Но в бъдеще ще има от ден на ден кинотворби, основани от дами!”, съобщи Фремо.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР