Пелегрини е почитател на автомобилите. Той има и разрешително за

...
Пелегрини е почитател на автомобилите. Той има и разрешително за
Коментари Харесай

Новият президент на Словакия - бивш премиер, ерген, страстен почитател на автомобилите и пилот

Пелегрини е обожател на колите. Той има и позволение за пилотиране на аероплан.

В политически проект Пелегрини е съдружник на популисткото държавно управление на Роберт Фицо, което е благосклонно настроено към Русия.

Пелегрини е на 48 години. Досега беше ръководител на Народното събрание. Подкрепян беше за президент от Фицо.

По време на акцията Пелегрини се ангажира да сплоти Словакия, която е разграничена и която се нуждае от повече бодрост.

Според него политическата сцена е разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната в Украйна непременно и тези, които намерено желаят започване на договаряния за мир.

" Аз спадам към последната категория ", съобщи Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по обучение. Той беше част от партията " Посока - обществена народна власт " на Фицо и беше част от предходните кабинети на Фицо. През 2018 година го наследи на премиерския пост.

През 2020 година основа лична партия " Глас - обществена народна власт ". Тя се класира на трето място на парламентарните избори предходната година и влезе в държавното управление на Фицо дружно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 година в Банска Бистрица. Баща му е механик, а майка му преподавателка.

" Бях обаян от света на татко ми, от миризмата на моторно масло, от колите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части ", споделя Пелегрини.

Той споделя, че едно време е желал да бъде ватман. " Много се интересувам от влаковете като цяло ", добавя той.

На млади години Пелегрини е бил част от танцова натрупа. Той е свирил и на акордеон.

В персонален проект Пелегрини е ерген. Преди време беше наименуван " най-сексапилният политик на Словакия " от женските списания.

Когато разгласи кандидатурата си за президент, Пелегрини съобщи, че живее самичък. " Ако бъда определен за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било ".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.

В политиката Пелегрини първо е консултант на народен представител от партията на Фицо. През 2006 година печели депутатски мандат. После става държавен секретар за финансите през 2012 година, а през 2014 година министър на образованието и по-късно ръководител на Народното събрание, преди да заеме поста вицепремиер за вложенията в държавното управление на Фицо. От 2018 година до 2020 година Пелегрини е министър председател, откакто Фицо подава оставка поради вълната от митинги, последвали убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му. Куциак е работел по материали, свързани с връзките на ръководещите с италианската мафия. По времето, когато беше министър председател, Пелегрини беше и министър на финансите, на опазването на здравето и на вътрешните работи.

Новият президент приказва с изключение на словашки, съветски, немски и британски.

Като собственик на позволение за пилотиране на самолети през 2015 година Пелегрини се появи във видео, снимано във кабината на изтребител.

Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР