Пеле си е извоювал прозвището Краля на футбола далеч преди

...
Пеле си е извоювал прозвището Краля на футбола далеч преди
Коментари Харесай

Когато резултатът от мача нямаше значение

Пеле си е извоювал прозвището Краля на футбола надалеч преди 19 ноември 1969 година. Към този миг той има две извоювани международни трофеи с Бразилия, както и доста други оценки и титли. Въпросният ден обаче е предстоящ освен от цяла Бразилия, само че и от целия свят. Просто всички тръпнат в неспокойствие по кое време Пеле ще вкара гол №1000 в кариерата си.

„ Все едно целият свят беше против мен. “ Това са възприятията на един аржентински вратар в 11:11 часа вечерта на 19 ноември 1969 година, до момента в който се готви да посрещне удар от дузпа. А все още той даже не съставлява националния тим на Аржентина или някой клубен отбор от родината си против бразилци в Копа Либертадорес.

Едгардо Андрада е кумир за огромна част от 65-хилядите фенове по трибуните на „ Маракана “. Неговият отбора Васко да Гама удържа 1:1 като хазаин на Сантос. До края на решителния мач за шампионата остават 12 минути.

 „ Шумът беше пронизителен. Дори почитателите на Васко да Гама бяха против мен в този миг “, добавя Андрада.

Към този миг Пеле има 999 гола и е на път да стане първият професионален футболист, достигнал четирицифрен брой попадения. 29-годишната бразилска звезда самичък прави пробива, с който печели дузпата.

„ Повечето феновете на „ Маракана “ чакаха да ме видят по какъв начин въвеждам, само че играчите на Васко да Гама направиха всичко, с цел да не ми разрешат. Постоянно ме предизвикаха с думи: „ Това няма да стане през днешния ден “. Съдбата обаче си знаеше работата. Просто трябваше да ми даде късмет. И го направи “, споделя самият Пеле.

Докато той се ускорява единствено играчи на Васко да Гама са към наказателното поле на отбора си. Всички футболисти на Сантос са строени на централната линия. Пеле прави няколко крачки и пробва финт, след което с десния крайник стреля в долния ляв ъгъл. Едгардо Андрада усеща посоката и се хвърля в същия ъгъл, даже допира топката, само че не съумява да спре пътя й към мрежата.

„ За първи път в кариерата си се усещах нервозен. Андрада беше в прелестна форма. Никога не бях усещал такова напрежение. Направо треперех. И по-късно... Гооооол. Невероятно усеща, а стадионът като че ли експлоадира “, напомня си Краля на футбола.

 Пеле отива във вратата, с цел да вземе топката, а в този миг репортерите нахлуват на терена, с цел да обезсмъртят реакцията му на историческия гол.

„ Хора, за славата на Бог, в този момент когато всички ме слушат: помогнете на децата, помогнете на безпомощните! Това е единственото ми предпочитание в този специфичен миг “, декларира Пеле на терена пред публицистите.

Зрители също навлизат на терена, с цел да връчат на футболната звезда фланелка на Васко да Гама с номер 1000 на гърба. Краля на футбола я облича и прави почетна обиколка, с цел да поздрави почитателите. Той носи топката и понякога я целува, до момента в който от очите му текат сълзи.

Още един човек плаче на терена. Това е вратарят Андрада: “Бях оглупял. Отчаяно желаех да спася тази дузпа. Не желаех аз да бъда вратаря, на който ще Пеле ще вкара своя гол №1000 “, твърди аржентинецът.

Отнема цели 25 минути преди мачът да бъде възобновен. Когато това става Сантос води с 2:1. Резултатът няма значение. Никой не се интересува от него. 19 ноември 1969 година остава като датата, в която пада един от най-значимите голове в историята на футбола.

Пеле завършва кариерата си на 1 октомври 1977 година. Към оня миг зад тила му са 1363 мача и 1281 гола. И още – 92 срещи за Бразилия, три международни трофеи и 92 хеттрика.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
 

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР