Пеле ще бъде погребан с неговия любим Mercedez Benz 280-S,

...
Пеле ще бъде погребан с неговия любим Mercedez Benz 280-S,
Коментари Харесай

Погребват Пеле до любимия му Mercedes

Пеле ще бъде заровен с неговия обичан Mercedez Benz 280-S, подарък за гол №1000

Краля на футбола Пеле, който умря на 82-годишна възраст в Сао Пауло, ще бъде заровен в особено гробище, което има авто музей на приземния си етаж и там се намира негов Mercedez Benz 280-S, споделя.

Това е една от колите, които е имал именитият бразилец. На 19 ноември 1969 година Пеле вкарва своя гол номер 1000 от дузпа в мач на неговия „ Сантош “ против „ Вашко да Гама “. И по този случай немският предприемач Роланд Ендлер, президент на „ Байерн “ (Мюнхен), му подарява Mercedez Benz 250 W114.

Пет години по-късно – през 1974-а, автомобилният производител заменя 250 W114 с нов 280-S от същата моделна година. И тази кола има забавна история. Пеле продава седана няколко години по-късно, само че през 2004-а, когато гол номер 1000 става на 35 години, от компанията Mercedez Benz иската да го върнат на футболиста.

Мисията обаче е сложна, тъй като след продажбата колата е минала през 18 притежатели. Но германците намират индивида, който последно е купил автомобила.

След реституция с истински елементи заради изхабяване, производителят възвръща колата и я дава още веднъж на Краля. И в този момент този Mercedez Benz 280-S се намира в автомобилния музей в гробището Necrópole Ecumênica.

Мемориалът Necrópole Ecumênica, приключен през 1984 година от някогашния бизнесмен и фен на ретро коли Пепе Алтстут, е 14-етажна постройка, която има за цел да разчупи табуто към гробищата и да помогне на околните да преодолеят по-леко скръбта.

От 1991 година носи купата Най-високо гробище в света в Книгата на върховете „ Гинес “ с над 14 000 трезора и частен пантеон. Превърна се и в туристическа атракция, тъй като има водопад, тераса на покрива с тропическа градина и въпросният авто музей с класическите коли и ретро мотоциклети.

Историята на Краля с колите стартира с Volkswagen Beetle. Годината е 1956 година, когато той е едвам 16-годишно момче. Beetle е доставен на Пеле от германеца Валтер Херберт, който е бил шеф на склад на Volkswagen в град Сантош. Същата година Пеле идва в едноименния клуб. Съобщава се, че той е запазил този Beetle до края на живота си.

Първата кола, която Пеле получава със статут на международна звезда, е през 1958 година – микроколата Romi-Isetta, която се отличава с предна врата като на ледник. Той няма навършени 18 години, само че изумява света на мондиала през същата година в Швеция, когато става най-младият състезател, отбелязал гол на международно състезание. Освен това е и най-младият международен първенец, ореализирайки два гола във финала при успеха с 5-2 над домакините.

Когато се връща в Бразилия, Пеле отива в града, където стартира кариерата си - Бауру. При идването, съгласно тогавашните вестници, има над 60 000 души, чакащи номер 10. Сред тях и представители на италианската марка Romi-Isetta, която има фабрика в Санта Барбара д'Оесте, където създават коли с лиценз. И му подряват техен автомобил.

Микроколата остава при звездата няколко години, на той взема решение да я продаде. После обаче съжалява и желае да откупи мъника, само че не намира притежателя. И до през днешния ден няма вести за въпросната Romi-Isetta, която е принадлежала на Краля.

Друг значим автомобил в кариерата на бразилеца е Aero Willys 2600, един от най-забележителните първокласни седани на бразилския пазар по това време. Той получава колата като премия за купата на Бразилия от международното състезание през 1962 година в Чили. В първия мач против Чехословакия Пеле означи първия гол, само че се контузва през второто полувреме и отпада до края на шампионата.

Aero Willys 2600 е показан в парка Ибирапуера в Сао Пауло през септември същата година. На събитието участват и други значими персони, измежду тях е и Мис Бразилия - Оливия Ребусас. Моделът е публично показан два месеца по-късно на автомобилно ревю в Сао Пауло, където Пеле участва и на премиерата.

През 1970 година след спечелването на третата международната купа от Бразилия кметът на Сао Пауло - Пауло Малуф, купува 25 мъхестозелени Volkswagen Beetle за цялата бразилска делегация и провежда празненство в парка Ибирапуера за доставката на моделите.

Проблемът бил, че той взел пари от държавната хазна, с цел да купи колите. На 3 юли 1970 година, 12 дни след финала, извоюван от Бразилия с 4:1 над Италия в Мексико Сити, 10 от 17-те съветници на Сао Пауло упрекват кмета и против него стартира правосъдно дело. В резултат на това колите се оказват част от развой, траял не по-малко от 36 години.

Малуф е упрекнат в „ нанасяне на щета на хазната “ посредством потребление на обществени пари, без да предлага никаква изгода за града. Играчите явно не са били наясно със правосъдната неразбория по това време. Някои от тях даже получават Beetle като първата кола в живота си.

Според по-късно решение кметът би трябвало да върне средствата, употребявани за пазаруването на колите, само че Малуф отхвърля да е направил нарушаване. През 1996 година съдът най-сетне го признава за почтен. Случаят обаче е дефинитивно завършен едвам през 2006 година, вследствие на което Малуф не би трябвало да връща средствата в градската хазна.

Пеле също по този начин има връзка и със света на мотоциклетите. Краля е момчето от плаката на най-продавания мотоциклет в историята на Бразилия - Honda CG.

В средата на 70-те години японската марка създава евтина опция на Сухопътни войски 125, пуснат на пазара през 1971 година Целта е да притегли вниманието на разрастващи се пазари като Китай, Индия, Бразилия и Мексико.

През 1970 година от Honda към този момент са набелязали бразилския пазар и са подготвени да стартират активността си. Марката просто се нуждае от „ локално “ лице, с цел да стартира импорт. Поканата Пеле да бъде момчето на плаката на производителя идва от самия Соичиро Хонда, създателят на Honda, който се срещна с играча след спечелването на международната купа през 1970 година Лицето на Краля оказва помощ на Honda CG да господства 70% от националния пазар през идващите години.

И след края на богатата си кариера Пеле е обвързван с коли. През 2006 година той става дипломат на Seat в Мексико. По-късно извършва същата роля за Volkswagen преди международното състезание по футбол през 2014 година в Бразилия и се появява в някои от рекламите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР