Пекин се възмути от изискванията за тестване за COVID-19 наложени

...
Пекин се възмути от изискванията за тестване за COVID-19 наложени
Коментари Харесай

Пекин предприема ответни мерки срещу страни, които ограничават влизането на китайци?

Пекин се възмути от условията за тестване за COVID-19 наложени на пасажерите от Китай, и заплаши с контрамерки против прилагащите ги страни, измежду които са Съединени американски щати и няколко европейски страни, заяви АП.

" Вярваме, че рестриктивните мерки за влизане, признати от някои страни, ориентирани към Китай, нямат научна основа, а някои несъразмерни практики са още по-неприемливи ", съобщи говорителката на външното министерство в Пекин Мао Нин.

" Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на ограниченията за COVID-19 и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на правилото на взаимност ", сподели тя, представена от " Труд ".

Австралия и Канада се причислиха към възходящия лист на страните, които изискват от пътуващите от Китай да си вършат тест за ковид преди да се качат на аероплан, защото Китай се бори с общонационална зараза от ковид, откакто ненадейно облекчи рестриктивните мерки, които бяха в действие през пандемията.

В Европа проби за пътуващите от Китай изискват Англия, Франция, Италия и Испания, като Париж прикани тази процедура да се вкара на територията на целия Европейски съюз.

Междувременно Европейски Съюз предложи на Китай безвъзмездни ваксини против ковид, разгласи през днешния ден Еврокомисията. Пекин още не е дал отговор публично на предлагането, само че говорителката Мао Нин уточни, че равнището на имунизиране и потенциалът за лекуване в Китай не престават да нарастват и снабдяването е " задоволително ".

Близо 70% от популацията на Шанхай е инфектирано с ковид

Близо 70% от популацията на Шанхай е инфектирано с ковид, сигнализираха специалисти в китайския мегаполис.

Броят на новозаразените се е нараснал внезапно през предишния месец, когато управляващите разхлабиха ограниченията за отбрана на популацията. Това стана след серия необикновени за комунистическата страна митинги.

Според локалните медии лечебните заведения са претъпкани, а в аптеките има мощен дефицит на медикаменти, съобщи bTV.

Скок на новите случаи у нас

Новите доказани случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 301, по отношение на 74 за предходния ден, сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 4 899 теста, което значи, че делът на позитивните резултати е малко над 6 %.

Петима пациенти са умряли с доказана коронавирусна зараза. Общо 38 113 души у нас са изгубили борбата с заболяването от доказаните 1 292 525 инфектирани от началото на пандемията.

Към днешна дата в болница са 367 души с диагноза COVID-19, от които 34 са в интензивно поделение. Новопостъпилите в болница са 82.

Излекувани през последното денонощие са 332 души, а общо от началото на пандемията – 1 250 576.

Активните случаи все още са 3 836. През последните 24 часа са сложени 126 дози ваксина против COVID-19, а общо от началото на имунизационната акция са сложени 4 603 157 дози.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР