Пекин се противопоставя на действия и изявления, които под предлог

...
Пекин се противопоставя на действия и изявления, които под предлог
Коментари Харесай

Пекин отново е нервен! Китай се противопоставя на изявления и действия, очернящи Един пояс, един път

Пекин се опълчва на дейности и изказвания, които под претекст за създаване на световна инфраструктура " очернят и оклеветяват " китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Това съобщи представителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан, представен от ТАСС.

По-рано Белият дом разгласи, че групата на седемте водещи стопански системи Г-7 има намерение да отдели 600 милиарда $ за развиването на световната инфраструктура. Съветникът на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан акцентира, че планът има за цел да стане опция на китайската икономическа самодейност.

" По отношение на самодейността на Г-7, която споменахте, Китай приветства всички начинания, които оказват помощ за построяването на световна инфраструктура ", сподели представителят на китайското министерство. Според него пред страната му не попада проблем, какъвто е замяната на една самодейност с друга.

Ние обаче се противопоставяме на изказвания и дейности, които под прикритието на създаване на инфраструктура предизвикват " геополитически изчисления ", клеветят и очернят самодейността " Един пояс, веднъж ", добави дипломатът.

Според документ на Белия дом, публикуван нощес, Съединени американски щати, дружно с сътрудниците си от Г-7, подхващат ново партньорство, ориентирано към развиването на световна инфраструктура. За тази цел Вашингтон възнамерява да даде до 200 милиарда $ през идващите 5 години, а дружно със страните от Г-7 - да активизират до 600 милиарда $ за същия интервал.

В документа се отбелязва, че партньорството ще бъде ориентирано към развиването на " висококачествена, устойчива инфраструктура ", която, наред с други цели, ще разреши " подсилване и диверсификация на веригите за доставки ".

В настрана публикуван меморандум американският президент показва, че задачата на проекта е да се предложи на страните с ниски и междинни приходи всеобхватно, транспарантно и основано на цената финансиране за развиване на инфраструктурата.

Инициативата " Един пояс, веднъж " е идея, препоръчана през 2013 година от китайския президент Си Дзинпин, чиято цел е да ускори интернационалната търговия и капиталови планове, включващи повече страни по света, като в това число употребява и капитала на заинтригуваните страни. Повече от 150 страни и интернационалните организации към този момент са се включили към самодейността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР