Пекин разпространява идеята, че Китай е начело на кампанията за

...
Коментари Харесай

Обещанията на Китай да ваксинира развиващия се свят са под съмнение

Пекин популяризира концепцията, че Китай е отпред на акцията за имунизация в разрастващите се страни, до момента в който Западът не може да се разбере за разпределението на дозите. В последните няколко седмици обаче китайските ваксини последователно стават все по-недостъпни. Има забавяния на доставки, цените се повишиха и от ден на ден случаи на непълен имунитет след имунизация тормозят здравните специалисти.

Източници на Financial Times предизвестяват, че имунизациите на държавния производител Sinopharm и частните компании Sinovac и CanSino са надалеч от панацея за развиващия се свят. Опитите на Китай да прави, чести, даже и дребни доставки го трансформира в най-търсения производител на пазара за ваксини в бедните страни, където до този миг липсваха други други възможности. Картината обаче се трансформира - Съединени американски щати, Япония, Австралия и Индия оповестиха проект за дистрибуция на имунизацията Johnson & Johnson. Целта е да доставят над 1 милиард дози в Югоизточна Азия.

Този месец започнаха доставките и по самодейността на Световната здравна организация (СЗО) COVAX. Планът е до месец май да бъдат доставени 237 млн. дози на AstraZeneca, оповестява Financial Times. Пекин не сподели деен интерес в работата с COVAX, до момента е заречен едвам 10 млн. дози и занапред следва да получи позволение от СЗО за разпространяване на имунизациите си.
Какъв е казусът с китайските ваксини
Разбира се, освен китайските ваксини срещат проблеми при доставянето. Постоянното безмълвие на Пекин е това, което носи неустановеност. Липсата на достоверни данни разделя китайските производители от всички останали, съгласно Андреа Тейлър, част от екипа на Световния здравен център към университета в Дюк.

Китайските производители отхвърлят да дават публична информация за ефикасността на имунизацията. Последни данни на разработчиците на Sinopharm сочат, че успеваемостта ѝ е към 79%, което удостоверяват резултати от Китай, Пакистан и ОАЕ, оповестява Reuters. В последните няколко седмици Обединените арабски емирства назначават трета имунизация с имунизацията Sinopharm за пациенти с непълен добит имунитет.

Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви преди дни, че се е заразил с ковид малко откакто получи втора доза Sinopharm. Министерството на здравеопазването успокои жителите, като съобщи, че Хан се е заразил в прозореца сред двете имунизации. Университетът Cayetano Heredia в Перу също изрече своите подозрения в изгодата на китайските ваксини, съобщавайки, че Sinopharm " не демонстрира обнадеждаващи резултати ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР