Пекин поиска от върховния комисар на ООН Мишел Бачелет да

...
Пекин поиска от върховния комисар на ООН Мишел Бачелет да
Коментари Харесай

Китай се опитва да спре доклад на ООН за репресиите срещу уйгурите

Пекин изиска от висшия комисар на Организация на обединените нации Мишел Бачелет да не разгласява отчет за нарушавания на правата на индивида против уйгурското малцинство в китайската провинция Синдзян. Това излиза наяве от писмо, забелязано от " Ройтерс " и доказано от дипломати от три страни, за които се твърди, че са го получили.

Документът демонстрира " огромната угриженост " на Китай по отношение на отчета и се пробва да предотврати публикуването му.

Бачелет посети Китай през май и се сблъска със мощни рецензии от правозащитни организации за това, че не е почнало публично следствие на злоупотребите против уйгурите.

Впоследствие тя разгласи решението си като висш комисар на Организация на обединените нации, само че даде обещание да разгласява дълго чакан отчет за обстановката в Синдзян, преди да напусне поста си през август.
 Блинкън се срещна с уйгури, за
Блинкън се срещна с уйгури, за " да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в " Китай

Иска съвет по какъв начин най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже отговорните

" Ако бъде оповестен, отчетът (за Синдзян) ще ускори политизацията и блоковата борба в региона на човешките права, ще подкопае доверието в Службата на Върховния комисар по правата на индивида и ще навреди на съдействието сред нея и страните членки ", се предизвестява в писмото.

" Силно призоваваме госпожа висш комисар да не разгласява сходен отчет " , се прибавя в него.

По-рано през май журналистическо следствие на изтекли данни от в Синдзян откри доказателства, че арестуваните уйгури са били подложени на физическо принуждение и нелегално отнемане от независимост.

Смята се, че над един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства се държат в лагери и затвори, издигнати в региона на Синдзян от 2017 година насам.

Съединените щати дефинираха дейностите на Китай в Синдзян като
 Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян
Британските депутати вбесиха Китай, обявявайки геноцид в Синцзян

Това било " огромна неистина ", измислена от интернационалните антикитайски сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР