Пекин обвини днес Филипините, че нарочно са искали да предизвикат

...
Пекин обвини днес Филипините, че нарочно са искали да предизвикат
Коментари Харесай

Филипините съобщиха за „конфронтация“ с китайски кораби в Южнокитайско море

Пекин упрекна през днешния ден Филипините, че преднамерено са желали да провокират случай в оспорвани води в Южнокитайско море, съобщи Франс прес. При този случай предишния понеделник два кораба - транспортен съд на китайската брегова защита и филипински патрулен транспортен съд - едвам не се сблъскаха.

На борда на филипинския транспортен съд е имало и особено поканени публицисти, измежду които и представители на международните организации, разясниха Франс прес и Асошиейтед прес.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин дефинира дейностите на филипинския транспортен съд като провокация и преднамерено търсене на конфликт за да се провокира медийна шумотевица.

Бреговата защита на Филипините заяви, че е влезнала в борба с китайски кораби, направили " рискови маневри " в Южнокитайско море, съобщи Ройтерс. Това е следващият образец за напрегнатите връзки сред двете страни по противоречиви морски въпроси, отбелязва организацията.

Инцидентът е станал по време на едноседмичен патрул на филипинската брегова защита по стратегически воден път и до момента в който китайският външен министър Цин Ган е бил на посещаване в Манила предишния уикенд.

Китай претендира за по-голяма част от Южнокитайско море, през което всяка година минават артикули на стойност трилиони долари. Филипините неведнъж приканиха Пекин да спре " нападателната си активност " в района.

Филипинската брегова защита съобщи, че по време на задача от 18 до 24 април в границите на филипинската икономическа зона от 200 морски благи, е идентифицирала повече от 100 кораба, които " допуска, че са на китайската морска милиция, като измежду тях е имало една военноморска корвета и два кораба на китайската брегова защита ".

Един от китайските кораби е " правил рискови маневри " на към 45 метра от патрулен транспортен съд на Филипините, а други два кораба са показали " нападателна тактичност ", с което са се трансформирали в " забележителна опасност за сигурността и сигурността на филипинския кораб и неговия екипаж ", допълват от бреговата защита.

През февруари бреговата защита на Филипините заяви, че транспортен съд на китайската брегова защита е насочил " боен лазер " към един от филипинските кораби, с което краткотрайно е заслепил екипажа му, с цел да може да организира задача по доставяне на войски в противоречивото водно пространство, напомня Ройтерс.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР