Пекин и Вашингтон са готови да свалят мечовете си в

...
Пекин и Вашингтон са готови да свалят мечовете си в
Коментари Харесай

ИИ, ООН и равноправието: 140 държави подписаха знакова китайска резолюция

Пекин и Вашингтон са подготвени да смъкват мечовете си в името на една обща цел.

В понеделник Общото заседание на Организация на обединените нации единомислещо одобри резолюция, препоръчана от Китай. Документът приканва интернационалната общественост да сътвори „ свободна, отворена, приобщаваща и обективна “ среда за развиването на изкуствения разсъдък (ИИ) както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни„.

Резолюцията получи невиждана поддръжка, като повече от 140 страни, в това число Съединени американски щати, я поддържаха. Въпреки че документът има съвещателен темперамент, в него се акцентира нуждата от обезпечаване на равни условия за всички страни в региона на гражданския ИИ. Особено внимание се отделя на подпомагането на разрастващите се страни, които са изправени пред неповторими провокации при внедряването на технологията. Целта е да се предотврати по-нататъшното задълбочаване на софтуерната бездна сред страните.

След съвещанието на Асамблеята се изрече непрекъснатият представител на Китай в Организация на обединените нации – Фу Цун. Той акцентира, че методът на парче към развиването на изкуствения разсъдък и цифровите технологии няма да бъде от изгода за никого. Според дипломата резолюцията има за цел да ускори ролята на Организация на обединените нации в ръководството на развиването на технологиите, като се има поради световният темперамент на организацията и способността ѝ да регистрира ползите на всички страни.

Струва си да се означи, че развиването на ИИ се разисква в най-високи кръгове: освен сред дипломати, само че и на равнище външни министри и даже държавни глави.

Китайската самодейност последва приемането от Асамблеята на първата световна резолюция по отношение на ИИ през март тази година. В този документ, препоръчан от Вашингтон и подсилен от повече от 120 страни, страните бяха призовани да пазят правата на индивида, да подсигуряват сигурността на персоналните данни и да следят евентуалните опасности, свързани с ИИ.

Според Фу резолюциите се допълват добре. Той изясни, че по-ранната, американска версия е била с общ темперамент, до момента в който китайската е по-фокусирана върху потенциала на разрастващите се страни в региона на технологиите.

През октомври Китай показа Глобална самодейност за ръководство на изкуствения разсъдък, която се стреми да включи разрастващите се страни в полемиките по тези въпроси. Експертите настояват, че дейностите на Пекин са ориентирани към основаването на по-балансиран метод към определянето на международните стандарти, което е изключително значимо в подтекста на продължаващото съревнование със Съединени американски щати за водачество в областите на високите технологии и производството на полупроводници.

Но, макар съдействието в Организация на обединените нации, напрежението сред двете страни продължава. Например през март Вашингтон стегна разпоредбите, ограничаващи достъпа на Китай до американски чипове и съоръжение за тяхното произвеждане.

Освен това през август 2023 година президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, с която забрани на американските жители и компании да влагат в „ чувствителни “ браншове на китайската стопанска система. Министерството на финансите на Съединени американски щати неотдавна разясни, че рестриктивните мерки ще се ползват за „ военни, разследващи, наблюдателни и кибернетични качества от последващо потомство, които съставляват риск за националната сигурност на Съединени американски щати “.

В светлината на неотдавнашната резолюция Фу прикани Съединени американски щати да анулират глобите.

„ Макар че страните откровено поддържат духа на тази резолюция, в която се акцентира смисъла на основаването на отворена бизнес среда, дейностите на Съединени американски щати явно опонират на този курс “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР