Най-тежкото наводнение в Пекин от десетилетие уби най-малко 2 души, докато Китай се бори с останките от тайфуна Доксури

...
Пекин — Пороен дъжд удари обширната столица на Китай и
Коментари Харесай

Пекин — Пороен дъжд удари обширната столица на Китай и околните райони в понеделник за трети ден, тъй като останките от тайфуна Доксури бавно се разнесе над региона, причинявайки най-лошите наводнения, които Пекин е виждал от повече от десетилетие. Две тела бяха извадени от водни пътища в западно предградие на Пекин в понеделник, като първите жертви се дължат на валежите, тъй като видеоклипове в социалните медии показват отнесени автомобили и полупотопени автобуси от кални потоци в района.

Огромна дупка се отвори пред новопостроен търговски център в западната част на Пекин сред проливния дъжд, въпреки че причината не беше потвърдена веднага.

Националните метеорологични власти на Китай издадоха „червена тревога“ за обилни валежи в столичния регион — едва вторият път, когато най-високата степен на тревога е повдигната от въвеждането на системата за предупреждение с цветни кодове през 2010 г. Предупреждението засяга десетки милиони жители на Пекин и съседния пристанищен град на Тиендзин, както и части от провинциите Хъбей, Шанси, Шандонг и Хенан.

В Пекин са паднали средно 7 инча дъжд между събота вечер и понеделник следобед, но държавните медии съобщиха, че е имало потоп от 23 инча падна в една част на столицата.

катастрофа през юли 2012 г., оставила 79 жертви — жертва, която властите първоначално се опитаха да прикрият, което доведе до протести както онлайн, така и офлайн.

Местните администрации в и около столицата този път изглеждаше по-добре подготвен. Около 31 000 души бяха евакуирани от райони, считани за високорискови в Пекин, а жителите на други места бяха призовани да работят или да учат от вкъщи.

Туристическите атракции, включително Забраненият град, Великата стена и тематичният парк Universal, бяха затворени и десетки полети бяха отменени от двете основни летища в Пекин.

Властите не публикуваха първоначални оценки за финансовите загуби, причинени от наводненията, но отбелязаха, че подобни проливни дъждове могат да изравнят посевите и да наводнят ниско разположената ферма полета.

Беше прогнозирано валежите да започнат да отслабват в региона до вторник, но друг тайфун вече е на път. Провинция Джъдзян в Източен Китай вече започна операции за реагиране при извънредни ситуации при приближаването на тайфуна Ханун.

Очаква се мощната буря да премине през югозападните региони на Япония Окинава и Амами и да се насочи към Китай през следващите дни скоро.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР