Китай регистрира рекордни наводнения в Пекин, с 20 смъртни случая и масово унищожение, сочени за тайфуна Доксури

...
Пекин — Останките от тайфуна Доксури най-накрая се преместиха от
Коментари Харесай

Пекин — Останките от тайфуна Доксури най-накрая се преместиха от огромната столица на Китай в сряда, но бурята остави 20 жертви след себе си след четири дни на рекордни валежи наводни части от Пекин. Метеорологичното бюро в Пекин съобщи, че 29,3 инча дъжд е наводнил столичния регион между събота и сряда - най-многото, регистрирано от началото на воденето на записи по време на династията Цин през 1883 г.

Около 1 милион жители бяха евакуирани на фона на наводненията Пекин и съседните части на северен Китай, а бурята е причинила широко разпространени щети.

Изменението на климата влошава екстремните суши и наводнения, се казва в проучването

Наводненията са се оттеглили в сряда в тежко засегнатите предградия на Пекин, но видеоклипове в социалните медии показват тонове боклук и остатъци от кал и отломки, покриващи улиците.

Влак, превозващ около 900 души от Вътрешна Монголия до столицата, заседна в покрайнините на града поради наводнението, което накара около 300 от пътниците да слезте и вървете с часове посред нощ, за да стигнете до Пекин.

Спасителни екипи пристигнаха в град в провинция Хъбей, която граничи с Пекин, за да спасят стотици хора, които бяха блокирани в сградите си, когато долните етажи на жилищни блокове са били наводнени, според държавните медии. Жителите казаха, че водата се е повишила до 13 фута в някои райони.

Президентът Си Дзинпин призова за „всички усилия“ за спасяване на „изгубените или хванати в капан“ от бурята, а китайското министерство на земеделието каза, че ще отпусне 60 милиона долара финансиране за помощ при наводнения в подкрепа на селскостопанския сектор в региона.

Докато столичният регион си пое дъх и започна процеса на разкопаване, това, което е останало от Доксури, продължи да се издига на север, като започнаха проливни дъждове да падне в сряда в североизточната провинция Хейлундзян.

Междувременно Ханун, третият тайфун, ударил Източна Азия този сезон, вече налагаше евакуации и прекъсваше електрозахранването на японския остров Окинава. Очакваше се бурята да удари бреговете на Китай по-късно през седмицата.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР