Пеканов, Зарков и Велкова искат да не се създава Институт

...
Пеканов, Зарков и Велкова искат да не се създава Институт
Коментари Харесай

Министри настояват за отмяна на решение на кабинета „Петков”, свързано с печатането на бюлетини

Пеканов, Зарков и Велкова желаят да не се основава Институт за стратегически разбори и прогнози, както и да се резервира контролът на МФ върху софтуерния боклук от изборните бумаги
Вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на правораздаването Крум Зарков и министърката на финансите Росица Велкова оферират на кабинета да анулира гласуваното и обнародвано в " Държавен вестник " на 26 юли разпореждане №197 на кабинета " Петков ", което визира контрола на отпечатването на бюлетините и планува основаването на Институт за стратегически разбори и прогнози към финансовото министерство. Това излиза наяве от портала за публични съвещания към Министерски съвет, пише Dir.bg. Постановлението е планувано да влезе в действие от 1 септември 2022 година

В преходните и заключителните разпореждания на въпросното разпореждане се приключва физическият надзор на чиновниците на Министерство на финансите при съхранението на софтуерния боклук на материалите, получени при отпечатването на скъпи бумаги.

Шефката на изборната комисия Камелия Нейкова през днешния ден изрече терзанието на членовете на комисията по отношение на честността на вота, като подсети, че и бюлетините са скъпи бумаги и изрече опасения какво би последвало. Нейкова прикани служебното държавно управление за незабавна анулация на постановлението преди вота.

От отчета на министрите проличава, че са се вслушали и те самите са обезпокоени какъв резултат би произвела тази смяна върху резултатите на вота.

" Една от най-важните задания на служебното държавно управление е обезпечаването на условия по отношение на организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители в 48-ото Народно заседание. Отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги може съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска ", пишат още министрите.

Другата значима анулация с плана на постановлението, което оферират Пеканов, Зарков и Велкова, е да се откажем от основаването на Института за стратегически разбори и прогнози, тъй като поради него се плануват съществени структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на министерството.

" Същевременно президентът на Републиката назначи служебно държавно управление, в което министърът на финансите не съвместява функционалностите на заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. Това събитие постанова запазването на мястото на дирекция " Централно координационно звено " в структурата на администрацията на Министерския съвет за застраховане на надлежното и дейно подкрепяне на вицепремиера при осъществяването на нормативно избраните му пълномощия ", аргументират се тримата министри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР