Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент за още един

...
Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент за още един
Коментари Харесай

Нов мандат на Педро Санчес като премиер на Испания

Педро Санчес завоюва поддръжката на испанския парламент за още един мандат като министър-председател, като страната беше разграничена по отношение на решението му да даде прошка на каталунските сепаратисти в подмяна на тяхната решаваща поддръжка при избор на доверие.


Санчес, който е на поста от 2018 година, завоюва поддръжката на 179 депутати, трима повече от безспорното болшинство от 176 в 350-местния парламент след под напрежение двудневен спор.


Неговата Социалистическа партия приключи на второ място на неубедителните общи избори през юли, само че реализира съглашения с няколко по-малки партии, с цел да поддържа възобновяване на неговото съдружно държавно управление на малцинството с твърдолявата партия " Сумар ".

За да завоюва поддръжката на две каталунски сепаратистки партии, Санчес се съгласи да даде прошка на стотици хора, изправени пред правосъдни каузи за ролята им в сепаратисткото придвижване на Каталуния през последното десетилетие.


Сред бенефициентите е Карлес Пучдемон, който оглави районното държавно управление на Каталуния, когато то провежда несполучлив опит за обособяване през 2017 година

Пучдемон провежда референдум, който беше неразрешен от централното държавно управление, последван от краткотрайна декларация за самостоятелност, която провокира най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия.

Пучдемон избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене. Една прошка ще му разреши да се върне в Испания, до момента в който доста испанци го считат за зложелател на страната.

Санчес, който направи кариера в правенето на политически хазарти, отбрани амнистията по време на парламентарния спор, потвърждавайки, че е конституционна и нужна за „ изцеление на раните “, отворени от натиска на богатия североизточен район за самостоятелност.

„ Ние ще подсигуряваме единството на Испания посредством разговор и амнистия “, добави 51-годишният политик.

Над 1600 служители на реда бяха ситуирани през последните два дни за парламентарния спор, съгласно вътрешното министерство.

Санчес е един от най-дълго управлявалите социалистически водачи в Европа. Той също очерта някои от своите стопански проекти за новия си мандат. Те включват безвъзмезден публичен превоз за младежите и безработните и продължение на политиката на обвързване на нарастванията на пенсиите с инфлацията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР