Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент в четвъртък за

...
Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент в четвъртък за
Коментари Харесай

Испанският премиер Санчес си осигури нов мандат, слагайки край на четиримесечния безизходица

Педро Санчес завоюва поддръжката на испанския парламент в четвъртък за още един мандат като министър-председател, като страната беше разграничена по отношение на решението му да даде прошка на каталунските сепаратисти в подмяна на тяхната решаваща поддръжка при избор на доверие.

Санчес, който е на поста от 2018 година, завоюва поддръжката на 179 депутати, трима повече от безспорното болшинство от 176 в 350-местния парламент след постоянно под напрежение двудневен спор.

Неговата социалистическа партия приключи на второ място в неубедителни общи избори през юли, само че той реализира съглашения с няколко по-малки партии, с цел да поддържа възобновяване на съдружното си държавно управление на малцинството с твърдолявата партия Sumar.

За да завоюва поддръжката на две каталунски сепаратистки партии, той се съгласи да даде прошка на стотици хора изправени пред правни дейности за ролята си в сепаратисткото придвижване на Каталуния през последното десетилетие.

Сред бенефициентите е Карлес Пучдемон, който оглави районното държавно управление на Каталуния, когато то провежда несполучлив опит за обособяване през 2017 година

Пучдемон провежда референдум, който беше неразрешен от централното държавно управление, последван от краткотрайна декларация за самостоятелност, която провокира най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия.

Пучдемон избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене. Една прошка ще му разреши да се върне в Испания, до момента в който доста испанци го считат за зложелател на страната.

Санчес, който направи кариера в правенето на политически хазарти, отбрани амнистията по време на парламентарния спор, потвърждавайки, че е конституционна и нужна за „ изцеление на раните “, отворени от натиска на богатия североизточен район за самостоятелност.

„ Ние ще подсигурява единството на Испания посредством разговор и амнистия “, добави 51-годишният мъж.

„ Политическа корупция “

Критиците настояват, че амнистията е самоцелна мярка, която разрешава на Санчес да остане в власт и го упрекват в потъпкване на върховенството на закона.

„ Приемането на ограничения, които опонират на общия интерес в подмяна на персонална полза, е политическа корупция “, сподели водачът на консервативната Народна партия (PP), Алберто Нунес Фейхоо по време на дебата.

Политическа партия завоюва множеството места на изборите през юли, само че не съумя да получи болшинство и Фейхоо не съумя да получи поддръжка от други партии, с цел да завоюва гласуването си за институция през септември.

Лидерът на крайната десница Партията Vox, Сантяго Абаскал, назова съглашението за прошка „ държавен прелом “.

Няколко изследвания демонстрират, че над половината от всички испанци са срещу амнистията, което провокира вълна от национални митинги.

Стотици хиляди хора участваха в неделя в разнообразни митинги, отговаряйки на апела на Политическа партия да излязат на улицата.

Хиляди се събираха всяка вечер в продължение на повече от седмица пред централата на социалистическата партия в Мадрид на манифестации, проведени от крайната десница. Някои митинги прераснаха в принуждение.

Петнадесет души бяха задържани на митинга в сряда вечерта след сбивания с полицията.

Без „ празен чек “

В знак на напрежението над 1600 служители на реда бяха изпратени в сряда и четвъртък за парламентарния спор, съгласно вътрешното министерство.

Санчес – един от най-дълго управлявалите социалистически водачи в Европа – също очерта някои от своите стопански проекти за новия си мандат в сряда.

Те включват обществено обявяване безвъзмезден превоз за младежите и безработните и продължение на свързването на нарастванията на пенсиите с инфлацията.

Но той евентуално ще се затрудни да одобри законодателство, защото другите леви и районни партии, които би трябвало да го поддържат в четвъртък, имат радикално разнообразни идеологии.

Говорител на лявата баска партия за самостоятелност Билду, Мерце Аизпуруа, предизвести в четвъртък, че гласът на нейната партия за Санчес няма да бъде „ празен чек “.

Фейхоо, водачът на Политическа партия, сподели, че Санчес ще би трябвало да договаря за поддръжка за всеки законопроект, който той желае да одобри и в действителност няма да „ управлява “ държавното управление.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР