Педро Санчес Испанското правителство на социалиста Педро Санчес - което

...
Педро Санчес Испанското правителство на социалиста Педро Санчес - което
Коментари Харесай

Жените в новото испанско правителство са почти 2 пъти повече от мъжете


Педро Санчес

Испанското държавно управление на социалиста Педро Санчес - което е с блестящо изразен проевропейски темперамент и максимален брой дами в историята на страната – постави в четвъртък клетва пред крал Фелипе Шести, съобщи Франс прес.

В кабинета влизат 11 дами, някои от които са на основни постове (икономика, финанси, защита, правосъдие), и шестима мъже с изключение на министър-председателя.

Правителството на малцинството на Санчес е кабинетът с най-малка парламентарна поддръжка след възобновяване на демокрацията в Испания и анализатори предсказват, че ще му е мъчно да остане на власт до идващите парламентарни избори през 2020 година Социалистическата партия има едвам 84 депутати в 350-членната долна камара на Народното събрание.

В разгара на подготовката за Брекзита и на фона на образуването на популистко държавно управление в Италия, новият испански кабинет е очебийно проевропейски, отбелязва Франс прес. Показателно за това е поверяването на отговорността за четвъртата стопанска система в еврозоната на върховен кадър на Европейската комисия.

Новото държавно управление пристигна на власт след вота на съмнение, гласуван на консервативния кабинет на премиера Мариано Рахой. То ще би трябвало да търси поддръжката на радикалната лява партия " Подемос " " Ние можем ", баските националисти и каталунските сепаратисти, с помощта на които държавното управление на 63-годишния Рахой падна от власт, отбелязва Франс прес.

Санчес, на 46 години, няма управнически опит. Вторият човек в новото държавно управление е вицепремиерът Кармен Калво. Експерт по конституционно право, 60-годишната Калво е била министър на културата в интервала 2004-2007 година Тя ще оглави и възобновеното министерство на равноправието - три месеца след изключителната " обща феминистка стачка " в Испания.

Новият министър на външните работи каталунеца Жозеп Борел - някогашен ръководител на Европейския парламент, който е срещу отцепването на североизточната област от Испания.

Надя Калвиньо, общоприет шеф за бюджета в Европейската комисия от 2014 година, бе назначена за министър на стопанската система.

Педро Дуке - първият испански астронавт - стана министър на науката, нововъведенията и университетите.

Бившият антитерористичен прокурор Долорес Делгадо оглави министерството на правораздаването, а някогашният арбитър от Върховния съд Маргарита Роблес - това на защитата.

Новият испански министър председател назначи толкоз доста дами на министерски постове, че в печата се появи въпросът дали Съветът на министрите не би трябвало да бъде преименуван на Съвета на министърките, отбелязва Франс прес.

Жозеп Борел, уверен каталунски европеец отпред на дипломацията

Бивш ръководител на Европейския парламент, 71-годишният Жозеп Борел, назначен за министър на външните работи в испанското държавно управление на Педро Санчес, е уверен европеец и каталунец, който твърдо се опълчва на независимостта на своя район, написа Франс прес в обособен материал, отдаден на новия началник на испанската дипломация.

Назначаването на този белокос социалист бележи връщането на напред във времето на човек, който през 1999 година се отхвърли от блестящата си национална кариера поради финансов скандал.

През 1984 година той бе назначен за държавен секретар по финансовите въпроси в държавното управление на социалиста Фелипе Гонсалес, а през 1991 година стана министър на превоза и благоустройството.

Борел е представител на лявото крило на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), През април 1998 година той притегли вниманието на медиите, когато с поддръжката на първичните организации, съблазнени от чара му, се кандидатира против водача на партията във вътрешнопартийните избори за претендента на социалистите за министър председател на парламентарните избори през 2000 година

Възходът му бе къс, тъй като през май 1999 той се отдръпна от политическата сцена, откакто беше очернен в скандал за данъчни измами, в които бяха забъркани двама негови някогашни сътрудници от държавния секретариат по финансите.

След като не реализира триумф на националната сцена Борел - фен на дългите туристически преходи, който постоянно споделя за себе си, че е " бегач на дълги дистанции " - се насочва към европейската проблематика.

Представител на испанския парламент през 2002 година в Европейския конвент за бъдещето на Европа, той става ръководител на Европейския парламент и заема този пост от 2004 до 2007 година

Този каталунец показва през последните години доста мощното си опълчване на придвижването за самостоятелност в Каталуния и предходната година държа речи в Барселона на демонстрации за единството на Испания.

" Това е война, в която не може да се употребява оръжие, само че в сърцевината ѝ е пропагандата ", сподели той през октомври пред задгранични публицисти в Мадрид. Застъпниците на независимостта " я употребяват доста добре, а испанското държавно управление - доста неприятно ".

" Отровата към този момент е насадена в мозъците на хората по подобен метод, че считат другите за " испански отпадъци ". Отнасят се с другите като към чужденци, които подценяват. Говорят за гражданска война на усмивката, само че в обществените мрежи насилието е извънредно ", прибавя той.

Борел е и съавтор на книга, оповестена през 2015 година " Цената на независимостта и детските приказки за нея ", в която громи политическите и икономическите причини на радетелите за самостоятелност.

Те поддържаха в Народното събрание новия министър председател Педро Санчес, с цел да бъде свален Мариано Рахой, само че бяха разочаровани от назначението на Борел на водещ пост в изпълнителната власт.

" Това ли е жестът, с който желаете да ни изпратите обръщение за деескалация? ", реагира в понеделник в Туитър някогашният ръководител на изпълнителната власт в Каталуния Карлес Пучдемон, като го упрекна, че подхранва " омразата " на каталунците.

Роден на 24 април 1947 година в Побла де сегур - селце в каталунските Пиренеи, Жозеп Борел е наследник на хлебар и постоянно придружавал татко си, до момента в който разнася на тил хляба по селата.

Получава доста стипендии и е ослепителен студент. След като приключва авиационно инженерство в Мадрид, получава магистърска степен в университета " Станфорд " в Съединени американски щати, магистърска степен от Френския институт за петрола и новите енергийни източници и докторска степен по стопанска система.

Баща на две деца от първия си брак с французойка, която е срещнал, до момента в който работи в кибуц в Израел, Борел живее от 20 години със социалистката и някогашен министър на околната среда Кристина Нарбона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР