Педро Кастильо, беден селски учител, излязъл от анонимност преди четири

...
Педро Кастильо, беден селски учител, излязъл от анонимност преди четири
Коментари Харесай

Педро Кастильо, първият беден президент на Перу

Педро Кастильо, безпаричен селски преподавател, излязъл от анонимност преди четири години, като оглави стачка на преподавателите, е първият перуански президент без никакви връзки с политическите, стопански и културни елити на страната.

51-годишният синдикален водач, определен с поддръжката на радикалната левица, беше разгласен за победител на 19 юли след доста оспорвани избори против противничката му от популистката десница Кейко Фухимори.

Роден в село в северния район Кахамарка, където е работил като учител в селско учебно заведение в продължение на 24 години, Кастильо е " първият безпаричен президент на Перу ", съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторът Уго Отеро.

Този татко на три деца е католик, а брачната половинка му е евангелистка. В двора на къщата им в селището Чугур стои икона на Исус Христос с откъс на британски " Бог е моят овчар ".

Педро Кастильо има навика да цитира пасажи от Библията, с цел да оправдае опълчването си на абортите, хомосексуалните бракове и евтаназията.

До двуетажната си тухлена къща Кастильо има плантация от един хектар, където отглежда царевица, сладки картофи и зеленчуци. Отглежда пилета и крави.

Педро Кастильо е отгледан в прилежащото населено място Пуня, където е работел на полето дружно с родителите си. Като дете той е трябвало да измине няколко километра, с цел да стигне до учебно заведение.

През цялата си кандидатпрезидентска акция той наблягаше провинциалните си корени, като носеше при всевъзможни условия бялата шапка, обичайната за северната част на страната. Често пристигаше на митингите си на кон.

Той стана прочут през 2017 година, като оглави национална стачка на преподавателите с искане за по-високи заплати, която продължи над два месеца.

По време на кандидатпрезидентската си акция той разгласи, че при положение на победа ще се откаже от президентската си заплата и ще продължи да живее с учителската си заплата.

" Нито чавист, нито болшевик "

Водейки кандидатпрезидентската си акция с голям молив като знак, с цел да припомня за предишното си като учител и смисъла, което счита да отдава на образованието си, той съумя с простите си послания да убеди милиони перуанци, изключително в селските региони.

Програмата му се базира на подсилване на секторите на опазването на здравето, образованието и земеделието, с цел да може, както споделя той, да се усъвършенства живота на най-бедните перуанци.

" Нека повече да няма небогати в една богата страна ", не спираше да повтаря по време на акцията си.

Кастильо поддържа и възобновяване на държавния надзор над енергийните и минерални запаси на страната, като природния газ, лития, медта и златото.

Неговата партия " Свободно Перу " се дефинира като марксистко-ленинистка. Тя е и една от дребното перуански партии, които пазят режима на венецуелския президент Николас Мадуро.

След избирането си Педро Кастильо се зае да успокоява перуанците. " Ние не сме чависти, не сме комунисти, не сме като екстремистите ", съобщи той, визирайки управляващите в Каракас и Хавана.

" Ще почитаме частната благосъстоятелност ", съобщи той, изправен пред рецензии, че желае да откри " боливарски социализъм ", по сходство на Венецуела.

Той даде обещание да сътвори един милион работни места за една година, обществени вложения за възкръсване на стопанската система посредством инфраструктурни планове и публични поръчки за дребния бизнес. Възнамерява " да ограничи вноса, който визира националната промишленост и селячеството ".

Той даде обещание също да свика Учредително заседание, което да одобри нова конституция, обвинявайки актуалната, че прекомерно фаворизира пазарната стопанска система.

Временният президент Франсиско Сагасти (центрист), който ще му съобщи властта, обаче предложи на Кастильо да реши дали един сходен план, отритнат от десницата, е оневинен.

Сред най-противоречивите предизборни обещания на Кастило е изказването, че желае да депортира чужденци, които правят закононарушения в Перу. Освен това той желае да върне смъртното наказване, с цел да се бори против престъпността.

 

Луис Хайме Сиснерос от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР