Педиатричното отделение на общинската болница „Св. Мина в Пловдив е

...
Педиатричното отделение на общинската болница „Св. Мина в Пловдив е
Коментари Харесай

Лекари събират средства за педиатрично отделение в пловдивска болница

Педиатричното поделение на общинската болница „ Св. Мина " в Пловдив е в окаяно положение. Малките пациенти се лекуват под падаща настилка и липса на естествени условия.

„ Леглата са остарели, дюшеците също. В стаите нямаме звънни, които да алармират за незабавни случаи. Имаме потребност от нови мебели, боядисване на стаите и създаване на стая за игра за най-малките ", изясни Мария Куманова от лечебното заведение.

Ремонт в болничното заведение не е юридически от години, добави основната здравна сестра. „ Друг проблем е, че в коридора няма задоволително лампи ", сподели още тя.

Годишно през общинската болница в Пловдив минават над 1000 деца от града и региона.

„ Единственият ни относително добър бранш в болничното заведение е отделението за кърмачета. По време на огромната Коронавирус вълна педиатричното поделение беше преобразувано в Коронавирус поделение, като бяхме преместили детското поделение в кърмаческото. Това е и една от аргументите да не можем да стартираме ремонт. Повече пот 20 години не са осъществявани каквито и да са действия в болничното заведение. Единствено ремонтирана е ВИП стаята ", изясни шефът на МБАЛ „ Св. Мина " - Пловдив проф. Петър Петров.

Лекарите от здравното заведение се ангажират сами с набирането на средства. Необходимата сума за изцяло реновиране е към 100 хиляди лева, без закупуването на инсталация за отделенията. Парите от бюджета на болничното заведение обаче не стигат.

„ Набелязахме поредност от ограничения, които би трябвало да се вземат и ще потърсим помощта на донори. Организираме благотворителна вечер с вход, ще се организира и търг. Идеята е оптимално обществено да успеем да съберем средства ", сподели още проф. Петров.

По думите му статутът на общинските лечебни заведения и действието им като търговски сдружения не разрешава да се търси финансова помощ от страната.

„ Нямаме съображение да търсим помощ. Ако по този начин предстоящата промяна в опазването на здравето се случи и общинските заведения към този момент не са търговски сдружения, ще има аргумент да желаеме средства ", изясни шефът.

Благотворителната вечер за набиране на средства за педиатричното поделение на болничното заведение ще се организира идната сряда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР