Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта

...
Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта
Коментари Харесай

В 69 пункта поставят ваксина срещу коронавирус на деца

Педиатричната ваксина против ковид ще се слага в 69 пункта у нас . Препаратът е предопределен за деца от 5 до 11 години . Флаконите са 10-дозови, което прави организацията по слагането по-сложна - би трябвало да се съберат 10 искащи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина.

Ваксините за деца са с по-дълъг период на валидност от тези за възрастни . След отваряне, флаконът може да се употребява до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в период от 10 седмици.

Припомняме, че през вчерашния ден дойдоха у нас първите ваксини против COVID-19 за деца.
 Първите ваксини за деца идват през днешния ден в България
Първите ваксини за деца идват през днешния ден в България

Те ще дойдат в три пункта в София, Пловдив и Велико Търново

Ваксините, които към този момент са в България, са педиатрични, с изменен състав от позиция на наличието на антигена и идентични с останалите ваксини, само че съдържат три пъти по-малко микрограма в доза от дейното вещество поради характерни проучвания на Европейската организация по медикаментите. Това изясни националният здравен контрольор Ангел Кунчев по време на конференция в Министерство на здравеопазването.

Именно това, че флаконите, които се употребяват, са 10-дозови, усложнява организацията и по тази причина децата би трябвало да се групират по този начин.

Кунчев предложи авансово да се направи спогодба за час - с цел да се групират по 10 деца и да не чакат. Разбира се, в случай че отидат непосредствено родителите с децата, няма никой да ги върне, увери той.

Остава опцията и да се слагат ваксини при персоналния доктор, в случай че има интерес и задоволителни поръчки, Министерство на здравеопазването може да обезпечи ваксини за деца и тук-там.

Ваксините за деца се ползват в мускула, в ръката, страничните реакции са като при останалите ваксини - лека температура, зачервяване на мястото на ръката. 28 дни след първата доза втора може да се сложи при имунокомпрометирани деца.

За момента не се разисква бустерна доза при тази ваксина, тъй като са нужни повече данни.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов разяснява страховете от имунизацията. По думите му - тя е утвърдена от Европейската организация по медикаментите, а в Съединени американски щати и Израел към този момент има сериозен опит във имунизирането на деца. Има надеждни данни, които да демонстрират, че имунизацията може да бъде прилагана в тази възрастова група, безапелационен бе той. Данните за резултатност демонстрират, че са съпоставени рисковете и при 13 000 имунизирани деца - 300 са имали знаменателен коронавирус, а при плацебо групата - от 700 - 16 случая, ефикасността е 91%, уточни още Богдан Кирилов.

Най-често се следи болежка и зачеряване, не са разпознати спомагателни опасности - педиатричният проучвателен проект се утвърждава от ЕАЛ. На база новите данни се вижда, че във връзка с сигурност - няма терзания, които да дават съображение на Европейската организация по медикаментите да удостовери отношението изгода - риск. За всички участници в клиничните изпитвания - има следене два месеца. То продължава и откакто завърши тази част от клиничното изпитване. В Европейски Съюз във възрастовата група под 18 година - към края на ноември са приложени над 18 млн. дози, добави още експертът.

Д-р Кремена Пармакова, специалист в Министерство на здравеопазването, разясни още, че слагането на педиатричната ваксина ще се случва по същия метод като другите ваксини - родител с детето посещава имунизационния пункт, прави се обзор на детето, прави се разпит за съществуване на болести и се записва в регистъра. След като се впише, детето ще може да получи и цифровия коронавирус документ. В пунктовете са наясно с метода на предпазване и приложение на имунизациите. Ваксината е доброволна, по избор, целесъобразна, по време на имунизацията не е нужно да участва педиатър.

В София пунктовете за имунизация на деца са в Пирогов, Детската болница Иван Митев, ДКЦ " София мед " в ж.к " Люлин " и Окръжна болница " Света Анна ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР