Педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/Biontech), която страната ни предстои да

...
Педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/Biontech), която страната ни предстои да
Коментари Харесай

Детската COVID ваксина с тройно по-малко активно вещество |

Педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/Biontech), която страната ни следва да стартира да ползва от 30 декември, е за деца от 5 до 11 години. Тя е особено основана за деца, с изменен количествен състав - дейното вещество е 3 пъти по-малко микрограма в доза, уточни държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг в Министерство на здравеопазването. Ваксината е в 10-дозови флакони. За да не остават доста неупотребени дози при отворен флакон, тези ваксини ще се поставят в по-малък брой имунизационни центрове. Те ще са 68 в цялата страна.

Държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев се появи на брифинга тази заран след неколкомесечно неявяване по време на мандата на служебния министър Стойчо Кацаров.

По всичко проличава, че експертът е подготвен да работи с екипа на новия министър проф. Асена Сербезова.

Кунчев бе една от главните фигури в битката с пандемията още от самото ѝ начало, като влезе в състава на Националния действен щаб. Той се отдръпна в навечерието на последната Ковид вълна, а по-късно показа в изявление, че министър Кацаров не се е вслушвал в неговите рекомендации. Паралелно с това доцентът заболя от коронавирус и това породи спекулации за здравословното му положение. Те бяха подхранени даже от някогашния министър председател Бойко Борисов, който разгласи, че доцентът е в болница. По-късно Кунчев отхвърли това.

Новият здравен министър Асена Сербезова не участва на днешния брифинг. Още в началото на мандата си тя сподели, че когато се приказва за ваксини, ще даде думата на експерти, не на политици. Днес за педиатричната ваксина против COVID-19 приказваха доцент Кунчев и Богдан Кирилов, изп. шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

Очаквайте детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР