Педиатри и родители призовават американското правителство да третира новите енергийни

...
Педиатри и родители призовават американското правителство да третира новите енергийни
Коментари Харесай

Забраняват енергийните напитки в САЩ заради кофеина?

Педиатри и родители приканват американското държавно управление да третира новите енергийни питиета с високо наличие на кофеин като алкохола и цигарите и да забрани продажбата им на малолетни, заяви Ройтерс.

Фирмата „ Прайм “, която започва тази година, създава енергийни питиета, съдържащи 200 мг кофеин във всяко кенче от 350 мл – количeство, което надвишава допустимите равнища на кофеин в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Множество конкурентни артикули като енергийната напитка „ Кимейд “ на звездата Ким Кардашиян също съдържат по 200 мг кофеин. Една от най-известните енергийни питиета „ Монстър Енерджи “ пък съдържа 150 мг кофеин.

Тъй като наличието на кофеин в енергийните питиета се е покачило с течение на времето, някои страни и търговци на дребно са въвели забрани за този тип артикули, до момента в който други изискват доказателство за пълноправие при всяка покупка. В Съединени американски щати и Англия няма национални разпореждания, които да не разрешават продажбата на енергийни питиета с високо наличие на кофеин, написа Българска телеграфна агенция. 

Без законови ограничавания за възраст като тези за алкохола и цигарите, търговците на дребно надали ще лимитират достъпа до напитките, сподели доктор Холи Бенджамин, професор по педиатрия и ортопедична хирургия в Чикагския университет.

Няма потвърдена безвредна доза кофеин за деца, твърди Американската академия по детска и юношеска психиатрия.
 
„ Всяка енергийна напитка с висока доза кофеин, като „ Прайм Енерджи “, не е безвредна за деца “, сподели доктор Бенджамин. Тя изясни, че страничните резултати при децата, които употребяват кофеин, могат да включват интензивен или погрешен сърдечен темп, главоболие, гърчове, трептене, стомашно разстройство и неподходящи прочувствени резултати върху психологичното здраве.

В момента Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати преглежда искане на водача на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър за проверка  на наличието на кофеин в „ Прайм Енерджи “, както и маркетинга на компанията, ориентиран към деца.

Двамата съоснователи на „ Прайм “, инфлуенсърите Логан Пол и Кей Ес Ай, обясниха в изявленията за медиите през август, че не популяризират напитката на деца, и прибавиха, че търговците на дребно би трябвало да спрат продажбите на малолетни.

Американската здравна асоциация поддържа възбраната за продажба на кофеинови питиета на деца под 18-годишна възраст, според нейната политика, избрана през 2013 година Асоциацията също по този начин приканва регулаторните органи или законодателите на Съединени американски щати да задължат потреблението на „ опаковки, които не притеглят деца “ при високоенергийните питиета.

Някои родители настояват, че ярките, цветни кенчета са направени особено с цел да наподобяват питиета за деца.

Етикетите на производителите, които означават, че напитките „ не се предлагат “ за деца, основават комплициране измежду търговците за това какви ограничавания, в случай че въобще има потребност от такива, би трябвало да бъдат въведени при продажбата на енергийни питиета на деца, споделиха юристи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР