Печелят медали - без ток, вода и WC на базата

...
Печелят медали - без ток, вода и WC на базата
Коментари Харесай

Гребците в Русе тренират при нечовешки условия

Печелят медали - без ток, вода и WC въз основата до Лесопарка "Липник "

Помните ли шокиращата фотосесия на "Портретите на срама " на фотографа Ивайло Петров, който през 2015 година шокира обществото в спорта и отвън него със фотоси на Гребната база във Видин?

Тогава всички фенове на гребните и всевъзможни типове спортове у нас скочиха като ужилени, откакто видяха нечовешките условия за тренировки на локалните състезатели по кану-каяк. По случая се разшумя много, след което нещата малко или доста се усъвършенстваха, напомня.

През 2019 година кметът на Видин Огнян Ценков благодари, че Гребната база и други спортни уреди в града са възобновени изцяло.



Годината е 2021. Едно момче от Русе стана европейски първенец за младежи до 23 години в дисциплината скиф лека категория - Лазар Пенев. Състезателят на Гребен клуб Локомотив (Русе) по-рано през година стигна и до бронз на Световното състезание за младежи до 23 години.



След като той се прибра в България, нямаше по какъв начин Лазар Пенев да скрие нечовешките условия, при които той и останалите гребци в Русе упражняват на гребната база на езерото до Лесопарка "Липник " в село Николово.

Лазар Пенев приказва искрено за проблемите в студиото на Sportal TV, както и на всички публични конференции, на които той взе участие дружно с европейския и международен първенец на скиф при младежите Емил Нейков и тяхната именита треньорка Румяна Нейкова.

„ Условията при, които упражняваме гребците на Локомотив (Русе) не са положителни. Има хангар, стойки за лодки и никаква постройка. Базата ни на Текето в село Николово край Русе, не може да покрие никакви стандарти за подготовка. Не може да кажеш, че там въобще има хора... По нищо не може да се разбере, че там вирее човек..., че там излизат да упражняват спортисти, че има някаква активност... “, съобщи Лазар Пенев на 13 юли 2021 година в предаването „ Гостът на Sportal.bg “.

Една година по-късно - смяна няма!



Лазар Пенев продължава да популяризира България и Русе, откакто през тази година зае влиятелното 4-о място на скиф лека категория във 2-ия кръг на Световната купа по гребане в Познан.

Условията за тренировки на Гребната база на състезателите по академично гребане на Локомотив (Русе) в село Николово, край Лесопарка "Липник ", не престават да са същите - цялостна бедност. Гребната база, която бе в Русе, до хотел "Рига " преди няколко години бе съборена и издигнат.... паркинг.

“1981 година е изработен този хангар, тъй като на Московската олимпиада имахме съществени триумфи. Два бронзови медала и още 4 индивида в от Русе в осморката, която стигна до 4-о място. Тогава ни реалокираха от Дунава - тук. Дадоха ни този регион на академичното гребане, а на кану-каяка - наоколо. Ние сме тук от 1981 година. 5 декара място заградено. Но изискванията ни бяха доста по-добри. Имахме два фургона за съблекални за мъже и дами. Вода! Имахме бунгало за треньорите, дърводелска работилница! Все едно че сме на къмпинг”, съобщи останалият единствен треньор на Гребен клуб Локомотив (Русе) Цоню Григоров.

“През зимата имахме Гребна база на Дунава в Русе, с подготвителни зали, игрални зали, медицински кабинет и всичко належащо. Баня и естествена база! Преди 10-11 години, пристигна една зима, в която бяхме по залите. Не идвахме тук до Текето и ни беше махната телта. Някой взе оградата ни. След това откраднаха и коловете за лозята. И ние останахме в небрано лозе…След това ни стопираха и водата… Сега нямаме вода, няма ток… Вкарваме лодките си хангара като светим с телефоните… Това го знаят всички, освен последния кмет (б.р. Пенчо Милков), само че и предходните кметове знаят какво ни е ситуацията тук, макар че имаме отлични резултати”, добави Цоню Григоров.



Още 1967 година Атанас Желев и Йордан Вълчев вкараха русенското гребане в международния хайлайф. След това през годините триумфите на русенското гребане продължиха и до през днешния ден.



“Преди 1-2 години бях намерил вложител, който да направи нещо като зала за Общо физическа подготовка, и да подобрим изискванията за тренировки. Дойде комисия, да направи оглед и сподели, че ние сме тук нелегално: “Г-н Григоров, вие сте нелегално тук, от 40 години, и не може нищо да предприемате - безусловно нищо да вършиме! " Подобрихме кея, със лични средства, с цел да не газим в калта. Мои някогашни състезатели, пристигнаха заплатиха, направиха, само че и това било незаконно…”



“Всички знаят, че 5 декара, беше нашата база, риболовци и всички тук, но… Когато ни унищожиха базата в Русе, се опитахме да приберем стойки за лодки и други неща и да донесем тук. Само 10 стойки за лодки съумях да прибера”.



“Тази година имаме 41 състезатели, които упражняват тук и са картотекирани. Повечето ни гребци са от Английската и Математическата гимназия и други учебни заведения. От Спортното учебно заведение в Русе имаме единствено трима индивида. Защото, аз съм самичък. Няма различен треньор. Не желаят и да стартират някои с треньорска работа, макар че имаме доста състезатели, които са приключили Националната спортна академия, поради изискванията, които са доста неприятни тук. В момента имаме играч, който приключва НСА, само че и той не желае. Виждат и какъв брой мъчно събираме деца. Майките като дойдат тук, с цел да ги посрещнат, и като вали дъжд, виждат по какъв начин като се приберат състезателите - падат, изтървават лодките, откакто се подхлъзват на калта по пътя към хангара… Виждат къде се събличаме… Тоалетни нямаме… Ток - няма! И това е повода да няма повече деца. Иначе, децата спорта ни го харесват! Успяваме да ги агитираме. През зимата в залата по ОФП в Русе идват доста деца. Но като тръгнем тук да идваме и… Защото ги карам с микробус децата, като идват повече деца употребяваме още един микробус. "



"Затова не може да поддържаме базата. Средствата, които получаваме от Министерството на спорта са 15 500 лв., за предходната година. То средствата зависят и от представянето. Малко повече от 1000 лв. на месец. Парите отиват за превоз и надпревари. За парите не се окайвам, тъй като имам другари, които ни оказват помощ. То и парите от ММС, чак в този момент ни ги преведоха… Вземах 4000 лева от приятелско семейство и аз дадох 4000 лв. мои средства, с цел да вържем двата края и да отидем на надпревари. "

Министерството на спорта? Българска федерация по гребане?

"Казват ни, че сме нелегално тук, само че не ни и гонят. И ние стоим тук, до момента в който ни изгонят. Федерацията знаят при какви условия работим. Те са идвали тук, тъй като ние сме провеждали тук републикански шампионати за дребните - деца и младша възраст на 1000 метра. Всички клубове бяха доста удовлетворени, тъй като организацията я вършим добре, само че знаят при какви условия работим. Съжаляват ни, само че не могат да ни оказват помощ! Президентът на БФ Гребане Свилен Нейков щеше да идва да приказва с кмета на града за нас, само че и той е зает доста с тези интернационалните надпревари и… Той като беше министър искаше да ни събере двата клуба по академично гребане и кану-каяк въз основата, която е по средата на езерото (б.р. И от дълги години се употребява от клуба по кану-каяк в Русе), само че и това не стана. И по този начин си остана и ние си стоим при тези мизерни условия. "



“По света академичното гребане е благороден спорт, само че тук… Тук идват родители и се хващат за главата по какъв начин устояваме. Но поддържат децата си, тъй като аз ги стимулирам. С това, че изискванията са неприятни, лодките са остарели, не можем да си купим нови, само че аз им споделям: “Лодката я прави състезателят, а не лодката прави състезателя!” Лодките ни са от към 1980 година… Само един скиф, за към 14/15 000 евро успяхме да купим преди години, с помощта на наш спонсор ", добави треньорът на Гребен клуб Локомотив (Русе) Цоню Григоров



Гребците в Русе не престават да се трудят интензивно и да печелят медали у нас и по света за България, макар мизерните условия, при които не престават да го вършат, а от на никое място помощ не идва!!!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР