Печатницата на БНБ няма необходимото оборудване, а ще са ѝ

...
Печатницата на БНБ няма необходимото оборудване, а ще са ѝ
Коментари Харесай

БНБ не може да отпечата хартията за машинния вот

Печатницата на Българска народна банка няма нужното съоръжение, а ще са ѝ нужни сред 4 и 8 месеца, с цел да отпечата ролките с хартия, нужни за машинния избор според променения Изборен кодекс.

 

Това излиза наяве от позиция на Печатницата на Българска народна банка.

" Предоставянето на оферта от производител на хартия лишава не по-малко от две седмици, а периодите единствено за самото ѝ произвеждане варират сред четири и осем месеца.

Не на последно място бихме желали да ви информиране, че " Печатница на Българска народна банка " АД към сегашния миг не разполага с съоръжение за разсичане на дребни ролки, предвид на което при доказана опция от страна на производител за произвеждане и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде належащо " Печатница на Българска народна банка " АД да употребява подизпълнител, според плануванаъа в в този момент настоящия Изборен кодекс опция ", написа в позиция подписана от Красимир Михов, изпълнителен шеф на печатницата.

 

По предложение на ГЕРБ в Изборния кодекс машините за гласоподаване бяха превърнати в принтери, като отпечатаните от тях разписки ще се " бюлетини от машинно гласоподаване ".

 

„ За да отговорим професионално на поставените от Вас въпроси е належащо да получим подробна информация по отношение на параметрите на профилираната хартия с спомагателна отбрана, нужна за машините за гласоподаване и вградените в тях принтери, а точно: тип на хартията, метод на печатане от машинния принтер, изискуеми параметри според спецификацията на машините за гласуване; грамаж на хартията; широчина на ролката; оптималната дължина на ролката; диаметър на шпулата; нужното количество ролки при осъществяване на избори. След приемане на нужната спецификация на хартията бихме могли да определим опцията за полагане на отбрана, както и да създадем питане за доставка към международни и/или европейски производители на изискваната според плануваните промени в Изборния кодекс профилирана хартия.

Моля да имате поради, че даването на оферта от производител на хартия лишава не по-малко от две седмици, а периодите за самото й произвеждане варират сред четири и осем месеца. Не на последно място бихме желали да Ви осведомяваме, че „ Печатница на Българска народна банка “ АД към сегашния миг не разполага с съоръжение за разширение на дребни ролки, предвид на което при доказана опция от страна на производител за произвеждане и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде належащо „ Печатница на Българска народна банка “ АД да употребява подизпълнител, според плануванаъа в в този момент настоящия Изборен кодекс опция “, се показва в мнението, подписано от изпълнителния шеф на „ Печатница на Българска народна банка “ АД Красимир Михов.

 

Ако тези периоди се окажат действителни при съответните параметри, които дефинира Централната изборна комисия (ЦИК), това значи, че такава хартия няма да може да бъде доставена, няма да бъде допустимо да се извърши това условие на кодекса и оттова нататък ЦИК ще би трябвало да реши дали организира избори с машини, или не ги организира.

 

Становището на Българска народна банка идва с помощта на това, че в комисията по електронно ръководство с ръководител Калина Константинова организирахме действително публично разискване и свършихме работата на водещата комисия (Правната комисия - б.а.), съобщи депутатът от Политическа партия Божидар Божанов, който беше някогашен министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков.

Принципно имам терзания, че болшинството в ЦИК, което ще имат ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, може да реши да не се организира машинно гласоподаване, добави Божидар Божанов.

 

Преди броени дни президентът Румен Радев наложи несъгласие на признатите от коалиция " хартиена бюлетина " (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС) промени в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина в огромните секции и машините за гласоподаване бяха обезсмислени.

Той върна и противоречивите текстове, които плануват машинните за гласоподаване да се трансфорат в принтери. Тези текстове бяха препоръчани от ГЕРБ и плануват принтираните от устройствата разписки да се " бюлетини от машинно гласоподаване ", които да се броят на ръка като елементарните хартиени бюлетини.

 

Ветото обгръща и поправките на ГЕРБ, които плануват в края на изборния ден машините за гласоподаване да не отпечатват протокол с систематизирани данни, както и информацията от флашките на машините за самото гласоподаване да не се употребява и да не е обществено налична.

Преди ден по време на правната комисия коалиция " хартиена бюлетина " (ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП) в парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс.

 

" Сроковете за произвеждане на хартия са най-малко 4 месеца, а печатницата няма нужното съоръжение. На процедура това значи, че в случай че бъде преодоляно ветото (на президента Румен Радев за Изборния кодекс), може да няма машинно гласоподаване. Предупреждавахме за това на комисия и в зала, споделих го и през днешния ден предвид на мнението ", написа Божанов във фейсбук.

Още в първите дни на сегашния парламент се разбра, че за която и да е партия ще е мъчно да събере болшинство за държавно управление. Президентът Румен Радев евентуално също счита предварителните избори за по-вероятна хипотезата и по тази причина размота оптимално консултациите с партиите, както и връчването на мандатите, тъй че при неуспех и на третия, възможните избори да са през март, а не през януари, да вземем за пример.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР