Печалбите на петролните гиганти се завръщат след година на големи

...
Печалбите на петролните гиганти се завръщат след година на големи
Коментари Харесай

Петролните гиганти отчитат най-високи печалби от години

Печалбите на петролните колоси се завръщат след година на огромни загуби, повишавайки цените на акциите им. ExxonMobil и Chevron регистрираха обща чиста годишна облага близо 38.6 милиарда $, голяма смяна по отношение на общата загуба от 27.6 милиарда през първата година на пандемията. Цената на акциите на двете компании изпревари по-широкия пазар, което е внезапен поврат след близо десетилетие на ниска възвращаемост, защото енергийният бранш беше зарязан от доста вложители, оповестява Financial Times.

Печалбите им са достигнали най-високи равнища от 2014 година насам, когато цената на суровия нефт за финален път надмина 100 $ за барел. Тази година обаче фирмите възнамеряват по-ниски разноски за увеличение на продукцията по отношение на минали години, а вместо това се преценяват с настояванията на вложителите за връщане на паричните средства към акционерите, споделя Сам Марголин, анализатор в Wolfe Research.

Exxon планува финансовите разноски за тази година да са в размер сред 21 и 24 милиарда $, доста намаляване по отношение на направените през 2019 година проекти на изпълнителния шеф Дарън Уудс за 30-35 милиарда $. Chevron възнамерява такива в размер на 15 милиарда $ през тази година, спад по отношение на 20 милиарда през 2019 година От Exxon декларират, че ще употребяват част от паричните средства, с цел да изкупят назад акции за 10 милиарда $ през идващите 1-2 година, а Chevron съобщи, че ще изкупува назад бумаги до 5 милиарда годишно. И двете компании покачват своите дивиденти през тази година.

" Работим интензивно, с цел да си върнем вложителите. Това е бранш, който не се показва добре от 10, от 5, от 3 години ", споделя пред Financial Times Пиер Бребер, финансов шеф на Chevron.
Реклама
Цената на суровия нефт вид " Брент " надвиши 93 $ за барел за пръв път от 2014 година заради опасенията, че международното търсене ще се възвърне по-бързо от опцията на производителите да усилят своята продукция. Заплахата от спор в Украйна в допълнение увеличи цените, като някои анализатори на Wall Street предсказват, че ще минат 100 $.
Планове за понижаване на парниковите излъчвания
Повишаването на приходите идва в миг, когато американските петролни колоси се опълчват на внезапното отричане от изкопаемите горива, за разлика от европейските им съперници BP, Shell и TotalEnergies, които са се заели да се откажат от зависимостта си от изкопаемите горива.

Миналия май Exxon загуби борба с хеджфонда Engine No 1, което докара до назначение на трима нови членове на управителния съвет на компанията, подкрепени от активистката акция. Оттогава компанията е поела ангажимент да влага 15 милиарда $ за новосъздаденото поделение за ниски въглеродни излъчвания, което е фокусирано върху улавянето и съхранението на въглерод, биогорива и водород. Неотдавна тя пое ангажимент да доближи нулеви излъчвания от своите петролни и газови интервенции до 2050 година

Ан Симпсън, началник на отдела за ръководство и резистентност в Calpers, най-големия пенсионен фонд в Съединени американски щати и покровител на акцията на деятелите, съобщи, че самодейностите са знак, че новите членове на борда имат позитивно въздействие. Тя обаче прибавя, че " темпото и упоритостите " на смяната не са задоволително бързи, и съобщи, че задължението на Exxon за унищожаване на излъчванията не е задоволителен, защото не включва замърсяването, провокирано от горивото, продавано от компанията, което дава отговор за 80% от общите ѝ излъчвания.
Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР