Печалбата на банките в страната за периода от януари до

...
Печалбата на банките в страната за периода от януари до
Коментари Харесай

Печалбата на банковата ни система расте до 2.3 млрд. лв. до края на август

Печалбата на банките в страната за интервала от януари до август е 2,3 милиарда лева, оповестиха от Българска народна банка. Това е с 941 млн. лева, или с 67,9% повече по отношение на облагата за първите осем месеца на предходната година и се дължи на нарастване на приходите на банките от лихви и такси.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми през август нараства със 759 млн. лева до 93,2 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Увеличават се заемите за семейства (с 594 млн. лева.), заемите за други финансови предприятия (с 257 млн. лева.), както и за бранш държавно ръководство (с 64 млн. лева.), само че заемите за нефинансови предприятия понижават със 156 млн. лева.

През август депозитите в банките нарастват с 1,9 милиарда лева и доближават 139,5 милиарда лева, оповестиха от Българска народна банка. Увеличават се както депозитите на семействата, по този начин и на бизнеса, само че главен принос за повишаването на влоговете в банките имат нефинансовите предприятия. Техните депозити се усилват с 1,2 милиарда лева Нарастват и депозитите на семействата - с 265 млн. лева, както и на други финансови предприятия (със 174 млн. лева.), на кредитни институции (със 152 млн. лева.) и на бранш държавно ръководство (със 117 млн. лева.).

Собственият капитал на банките през август се усилва с 310 млн. лева и доближава 19 милиарда лева За това способства осъществената през месеца облага.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg