Печалбата на банките в България започна да се увеличава. В

...
Печалбата на банките в България започна да се увеличава. В
Коментари Харесай

Печалбата на банките започна да се увеличава

Печалбата на банките в България стартира да се усилва. В рамките на януари финансовите институции у нас са генерирали облага от 77 млн. лева, което е с 49% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, демонстрират последните отчетни данни на Българска народна банка.

За съпоставяне за цялата 2020 година облагата на банките у нас беше 850 млн. лева - на половина по-малка спрямо 2019 година Основната причина за понижаването на финансовия резултат бяха по-големите разноски за обезценки, които се покачиха до 876 млн. лева, което бе двойно повече спрямо миналата година. Сред аргументите за нарасналите обезценки са подготовката за по-тежка 2021 година, в която ще бъде прекратен мораториумът, с който се даде право на бизнеса и семействата, потърпевши от ограниченията против световната пандемия, да не погасяват своите кредитни отговорности. Така бяха отсрочени заеми на обща стойност над 8,2 милиарда лева – 6,4 милиарда бизнес заеми и 1,8 милиарда лева на семействата. Срокът за отлагането на заплащанията по тях изтича в края на март.

Към края на първия месец на 2021 година обаче разноските за обезценки към този момент се намаляват. Те възлизат на 36 млн. лева, което е с 25% по-малко в съпоставяне със същия месец на 2020 година

Банковата система е постоянна, със отношение на ликвидно покритие  от над 300%, при минимално наложително равнище от 100%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР