PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта

...
PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта
Коментари Харесай

Омикрон или Делта? Пловдивска болница пуска специализирани PCR тестове

PCR проби, които могат да разграничат Делта от Омикрон разновидността на ковид, ще предложи пловдивската Университетска болница „ Каспела”. Изследванията ще се вършат от вторник. Цената ще бъде същата като на общоприетите PCR проби, а с новата инсталация, с която разполага лечебното заведение, резултатът ще излиза в границите на 3 часа. Според шефа на болничното заведение проф. доктор Илиан Дойков те ще бъдат извънредно потребни, защото ще дадат изясненост на медиците какво да чакат като възможни затруднения.

„ Делта разновидността е разрушителен. Той просто покоси цяла България и нанесе доста вреди и доста гибел в страната. За разлика от него Омикрон е доста по-щадящ във връзка с прогнозите. Затова пациентите, при които се потвърди новият вид, могат да си отдъхнат”, съобщи пред TrafficNews проф. Дойков.

Според неговите наблюдения сега Делта и Омикрон вървят редом в Пловдивска област. Както в цялата страна, и в УМБАЛ „ Каспела” болните се усилва в всеки минал ден. Заетите интензивни кревати се движат в интервала сред 75 и 80 %.

Надеждите на експерта са Делта от ден на ден да отстъпва, защото с изместването му от Омикрон интензивните кревати ще се освободят.

„ Пациентите с Омикрон са в пъти повече. Потвърждава се изводът, че той е с доста сериозен контагиозен показател, само че протича много по-благоприятно за самия пациент. Мястото на проваляне на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса. Тоест, той обгръща горните дихателни пътища и протича в границите на една хрема, кашлица, главоболие, отмалялост, доста сериозна болежка в гърлото и от време на време загуба на глас. За разлика от Делта разновидността, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и след това преминаваше в доста тежки картини и водеше до смърт”, описа проф. доктор Илиан Дойков. И добави, че Омикрон протича по-леко при имунизираните.

Лечението и при двата разновидността е симптоматично.

Директорът на УМБАЛ „ Каспела” разяснява също, че в множеството лечебни заведения има дефицит на лекари и медицински личен състав. В момента това се усеща още по-силно, защото огромна част от тях са карантинирани поради свои заболели близки. И на процедура здрави медици не са разполагаем в системата на опазването на здравето.

Това е била и една от разискваните тематики по време на извършения през вчерашния ден Областен действен щаб. Според проф. Дойков взетото решение за прекъсване на плановия банкет от четвъртък е рационално. Това ще се отрази удобно, защото хората, които чакат планова интервенция, няма да влизат в лечебни заведения и там да бъдат евентуално инфектирани. А що се отнася до незабавната активност, тя не се лимитира и ще бъде осъществявана.

„ Винаги съм бил оптимист и ми се желае да е истина, че с Омикрон ще завърши пандемията. Прегръщам го с две ръце и в действителност чакам това да е последната вълна. Естествено, ще има и други разновидности на вируса, той няма да изчезне. Ние сме живели с него десетки и стотици години, само че през 2020 година се появи тази подла форма SARS‑CoV‑2. Но отстъпи ли Делта разновидността, просто сме победили този смут, в който живяхме две години”, добавя проф. доктор Илиан Дойков.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР